Let op met de huidige hoge temperaturen!

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Let op met de huidige hoge temperaturen!

16-7-2018: 

Het warme weer dat momenteel in Nederland heerst kan nadelig zijn voor de kwaliteit van in te sturen onderzoeksmateriaal voor het laboratorium, zeker als het langer onderweg is.

  • Voor bloedmonsters geldt dat als ze te warm bewaard worden dit op verschillende bepalingen invloed kan hebben: bijvoorbeeld insuline en ACTH zijn twee hormonen die dan snel verbruikt worden. Daarom zal bij het te warm bewaren van het bloed zowel insuline als ACTH vals verlaagd zijn. Ook zal er eerder kans zijn dat er degeneratie van witte bloedcellen optreedt en er dus geen betrouwbaar wit bloedbeeld kan worden bepaald. Wanneer EDTA-bloed wordt bewaard bij 2 tot 8 °C is tot 48 uur na bloedafname hematologisch onderzoek mogelijk, bij kamertemperatuur is dit tot 24 uur. Als het bloed hemolytisch wordt, kan een aantal bepalingen minder nauwkeurig worden. Doordat de inhoud van de rode bloedcellen vrijkomt, kan een aantal enzymen (LDH, ALP) en ionen (kalium en fosfaat) vals verhoogd raken. Deze uitslagen zijn dan minder betrouwbaar. 
  • Voor microbiologisch onderzoek geldt dat gekoelde opslag en transport het afsterven van relevante kiemen en overgroei door niet relevante kiemen remt. Een transportmedium voorkomt daarnaast dat het monster opdroogt en dat de pathogene flora die je juist wil aantonen afgedood wordt.

Pas overigens wel op met koelelementen: als monstermateriaal er direct tegenaan ligt en daardoor bevriest brengt dit ook weer verstoringen met zich mee. Een goede buffer tussen het koelelement en het monster kan dit voorkomen. Zorg er dus voor dat onderzoeksmateriaal, zeker bij deze temperaturen, zo snel mogelijk en liefst gekoeld op het GD-laboratorium arriveert, de Nox Night time Innight service is daarvoor zeer geschikt. Hiermee kunt u monsters dezelfde dag voor 18.00 uur aanmelden, vanaf 21.00 uur wordt er afgehaald. Bovendien kost het u als praktijk niets.


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.