CCN bij geitenlammeren

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

CCN bij geitenlammeren

5-7-2018:  In 2018 is net als in de voorgaande twee jaar op enkele melkgeitenbedrijven cerebrocorticale necrose (CCN) of hersenschorsversterf vastgesteld als oorzaak van neurologische klachten en uitval bij opgroeiende geitenlammeren. Het betrof in sommige gevallen enkele tientallen lammeren. 

De oorzaak van CCN is niet altijd duidelijk. Er is een verband gelegd met een tekort aan vitamine B1. Thiamine (vitamine B1) wordt normaal gesproken in de pens aangemaakt en is nodig voor de koolhydraatstofwisseling. Pensverzuring door opname van onvoldoende ruwvoer, volop krachtvoer, koolhydraatrijk rantsoen en stoffen die de aanmaak van vitamine B1 tegengaan, kunnen de oorzaak zijn van onvoldoende aanmaak. Daarnaast kan CCN optreden bij een tekort van vitamine B12. De behandeling bestaat uit het toedienen van vitamine B1 en het aanpassen van het rantsoen.

Wanneer er sterfte van geitenlammeren optreedt kan de diagnose CCN kan worden gesteld op basis van pathologisch onderzoek.
 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.