Minder of meer mineralen voeren deze zomer?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Minder of meer mineralen voeren deze zomer?

13-6-2018: 

Een koe die lekker in haar vel zit, staat te vreten of ligt te herkauwen. Ze houdt zich niet bezig met de drukke zomerperiode die voor u als melkveehouder is aangebroken. Wist u dat in de zomer op veel melkveebedrijven de kans op een te lage spoorelementenvoorziening groter is? Dit is duidelijk te zien in de inzendingen van de Mineralencheck. 

In Nederland zijn veel grondsoorten van nature arm aan spoorelementen. Voor de huidige koe kan het gras op die grond te weinig spoorelementen bevatten. Als koeien veel weiden, bijvoorbeeld dag en nacht, is het zinvol om te controleren of het nodig is om mineralen en spoorelementen aan te vullen via het voer of de bemesting. 

Lagere gehalten in de zomer

In de resultaten van het tankmelkonderzoek op spoorelementen (De Mineralencheck) van de afgelopen vijf jaar zien we duidelijk dat gehalten in de zomerperioden lager zijn. Dit is goed te zien in onderstaande figuur: de voorziening van alle gemeten spoorelementen zijn liggen in de zomermaanden lager (onder het gemiddelde), in de stalperiode zijn de waarden het hoogst. Deze trend zien we tot nu toe elk jaar terug. 

Voorziening spoorelementen

Doe de Mineralencheck

Voor vitale koeien is een optimale spoorelementenvoorziening van belang. Wist u dat een tekort een risico geeft op gezondheidsproblemen zoals mastitis en vruchtbaarheids- of klauwproblemen? Maar ook een overmaat heeft negatieve gevolgen, bijvoorbeeld voor de weerstand. Daarom is het van belang te meten of uw koeien voldoende spoorelementen opnemen.

Voorkom gezondheidsproblemen en gedwongen afvoer door te zorgen dat de voorziening van spoorelementen op uw bedrijf op orde is. Met de Mineralencheck meet u de opname van jodium, selenium, zink en koper bij uw koppel melkkoeien. Daarnaast krijgt u inzicht in de fosforuitscheiding van uw koppel. Eenvoudig via tankmelkonderzoek. Lees meer

Aanmelden Mineralencheck

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.