Eikenprocessierups; ook gevaarlijk voor paarden

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Eikenprocessierups; ook gevaarlijk voor paarden

18-6-2018: 

Dat eikenprocessierupsen een bedreiging en een gezondheidsrisico voor de mens kunnen opleveren, is al lange tijd bekend. Het risico wordt veroorzaakt door de brandharen, die deze rupsen zo ongeveer vanaf de eerste week van mei loslaten. De eikenprocessierups is niet alleen gevaarlijk voor de gezondheid van mensen, maar dus ook voor die van paarden.

Vooral irritatie aan lippen en slijmvliezen van mond en keel, met jeuk, blaren, speekselvloed en slikklachten en ontstekingen aan de ogen worden hierbij gezien. Daarnaast ziet men ook wel verschijnselen van algemene aard, zoals irritatie van de slokdarm, diarree en koorts. 

Paarden lopen vooral risico als ze in de buurt van eiken grazen waarop de rupsen zich bevinden, maar er zijn ook gevallen beschreven waarbij hooi gewonnen in de buurt van aangedane bomen besmet bleek met brandharen en meerdere paarden na het eten van dit hooi klachten ontwikkelden. 

Verschijnselen ontstaan vaak acuut tot hooguit binnen enkele uren. Als u enkele van bovenstaande verschijnselen bij uw dier ziet en u vermoedt dat het veroorzaakt zou kunnen worden door de processierups is het belangrijk de mond meteen zoveel mogelijk te spoelen om de brandharen te verwijderen. Draag hierbij handschoenen, zodat u zelf geen irritatie op uw huid krijgt. En neem contact op met uw dierenarts, zodat er een injectie kan worden gegeven tegen de allergische reactie.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.