Eerste gevallen van rode lebmaagwormziekte bij lammeren vastgesteld; wees alert!

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Eerste gevallen van rode lebmaagwormziekte bij lammeren vastgesteld; wees alert!

26-6-2018: 

Bij de GD Veekijker zijn de afgelopen dagen de eerste gevallen van haemonchose (rode lebmaagwormziekte) bij lammeren in 2018 gemeld en ook bij pathologisch onderzoek is haemonchose als oorzaak van sterfte aangetoond. GD adviseert schapen- en geitenhouders om extra alert te zijn en om in geval van twijfel mestonderzoek uit te voeren.

Haemonchose wordt veroorzaakt door de parasiet Haemonchus contortus. De rode lebmaagworm drinkt bloed in de lebmaag van schapen en geiten. Hierdoor ontstaat bloedarmoede, treedt groeivertraging op of verliezen dieren conditie en kunnen uiteindelijk sterven. Diarree is geen verschijnsel van haemonchose.

Problemen met haemonchose worden sinds enkele jaren al vroeg in het voorjaar en laat in het najaar vastgesteld. Ook worden regelmatig verdenkingen geuit over resistentie. Op meerdere bedrijven lijkt sprake van multiresistentie voor de beschikbare anthelmintica. Het belang van preventieve maatregelen en controle op het voorkomen van infecties door middel van mestonderzoek is nodig om sterfte door maagdarmworminfecties te voorkomen.

Kortom, wees alert op problemen met haemonchose, pas adequate beweidingsschema’s toe, behandel dieren alleen indien nodig en controleer het effect van de behandeling door 10-14 dagen na een behandeling mestonderzoek uit te voeren. Indien u vragen heeft over haemonchose neem dan gerust contact op met GD Veekijker via 0900-7100000 (tussen 15.00-17.00 uur). 

Kijk hier voor meer informatie over wormenbestrijding

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.