De link tussen hittestress en klauwaandoeningen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

De link tussen hittestress en klauwaandoeningen

13-6-2018: 

Uit de analyse van de gegevens uit Digiklauw zien we jaarlijks in het derde kwartaal een piek van met name wittelijnproblemen. Dit kan te maken hebben met het seizoen. Bij een temperatuur boven de 20 tot 21 °C hebben koeien al last van de warmte. Hittestress verhoogt de kans op onder meer klauwproblemen. 

In normale omstandigheden houdt een koe haar lichaamstemperatuur binnen de normale grenzen van 38 tot 39°C door te zweten en te hijgen. Bij hittestress volstaan deze mechanismen niet meer en moet de koe ook haar eigen warmteproductie beperken. Dit doet ze door minder te bewegen (minder spierarbeid, maar wel meer druk op klauwen) en minder (ruw-) voer op te nemen (minder verteringsarbeid). Vooral bij ruwvoer wordt een voedselweigering gezien, aangezien vertering van veel structuur veel meer arbeid vergt dan de vertering van krachtvoer. Ook gaat bij warm weer de smakelijkheid van het ruwvoer sneller achteruit. Deze verandering in voeropname heeft direct invloed op de penswerking, en daarmee ook op de eigen biotineproductie. Dit laatste verhoogd het risico op de ontwikkeling van wittelijnproblemen.  

Wat u kunt doen

Om het voer smakelijk en fris te houden, is het advies om meerdere keren kleinere hoeveelheden te voeren, de voergoot regelmatig schoon te maken en de voergang koel te houden. Met warm weer moeten koeien ook overvloedig kunnen beschikken over fris en helder water, liefst op koele plekken. 

Tenslotte kan het in een aantal gevallen noodzakelijk zijn om, ter preventie en ter ondersteuning van genezing van niet-infectieuze klauwaandoeningen, extra biotine te verstrekken aan een deel van de koeien. Inzicht over de (goede) voorziening hierover kan verkregen worden via Klauwgezondheid Tankmelk.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.