10 gevallen van NCD bij hobbypluimvee in België

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

10 gevallen van NCD bij hobbypluimvee in België

29-6-2018: 

Sinds eind april zijn in België tien gevallen van New Castle Disease (NCD) bij hobbypluimvee gemeld (klik hier voor meer informatie). NCD bij pluimvee is niet alleen een ernstig verlopende ziekte, het is ook een bestrijdingsplichtige ziekte die de handelspositie kan schaden.

NCD behoort tot de groep van de zogenaamde paramyxovirussen. Alleen de NCD-variant in deze groep virussen is bestrijdingsplichtig. In Nederland werd recent bij een koppel met diverse soorten hobbymatig gehouden hoenderachtigen ook een paramyxovirus vastgesteld. Gelukkig bleek dit niet om de bestrijdingsplichtige variant te gaan.

De gevallen van NCD  in  België  en de recente bevinding in Nederland benadrukken opnieuw het belang van goede vaccinatie van commercieel en hobbypluimvee tegen NCD. 

Lees meer over NCD

NCD-advies

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.