Wist u dat: Het celgetal niet laag genoeg kan zijn?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Wist u dat: Het celgetal niet laag genoeg kan zijn?

25-5-2018: 

Koeien met een hoog celgetal (subklinische mastitis) produceren minder melk. Deze teruglopende melkproductie is een gevolg van de ontsteking in een kwartier van de uier, die veroorzaakt is door een mastitisverwekker. Het productieverlies is niet alleen afhankelijk van de ontstekingsreactie (het celgetal), maar ook van de leeftijd van de koe (pariteit) en het lactatiestadium.

Recent onderzoek onder 32000 HF-melkkoeien op 240 melkveebedrijven in Brazilië toont aan dat de grens vanaf waar het koecelgetal de melkproductie nadelig beïnvloedt bij 12.400 cellen/mL ligt. Elke verhoging van het celgetal boven deze grens kost melk. Bij tweede- en derdekalfskoeien is dit effect groter dan bij vaarzen. Ook is dit effect aan het einde van de lactatie groter dan aan het begin. Op de piek van de lactatie is het effect het minst groot. Bijvoorbeeld: vaarzen met een celgetal van 200.000 cellen/mL produceren aan het begin van de lactatie 2,21 kg/dag minder dan vaarzen die aan het begin van de lactatie een laag celgetal (<12.400 cellen/mL) hebben. Hoe lager het celgetal bij melkkoeien, hoe beter.

Geef mastitis geen kans

Wilt u uiergezondheid op uw bedrijf aanpakken? Mastitis Tankmelk geeft u inzicht in de situatie op uw bedrijf. Gedurende het jaar wordt onderzocht welke mastitiskiemen in uw tankmelk aanwezig zijn. Twee keer per jaar wordt bovendien vastgesteld voor welke antibiotica deze kiemen gevoelig zijn. Daardoor weet u welke injector het komende half jaar werkt op uw bedrijf. Lees meer

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.