Voedingsmanagement bij hittestress

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Voedingsmanagement bij hittestress

16-5-2018: 

Al vanaf 21 graden Celsius kan een koe last hebben van de warmte. Ook spelen luchtvochtigheid en windsnelheid een rol: hoe hoger de luchtvochtigheid en hoe lager de windsnelheid, hoe eerder een koe last heeft van hittestress. Hittestress kan leiden tot verminderde voeropname en melkproductie. In het verdere verloop zijn vaak uiergezondheids- en klauwproblemen waar te nemen. Naast een goede watervoorziening verdient ook het voedingsmanagement bij warm weer extra aandacht.  

Ter voorkoming van hittestress is een frisse, goed geventileerde stal belangrijk. Het is in zo’n stal mogelijk om de dieren tijdens de warmste perioden van de dag binnen te houden, maar ze kunnen er ook altijd drinkwater opnemen en eventueel extra worden bijgevoerd. 

Ruwvoeropname
Een warme periode kan met name de ruwvoeropname negatief beïnvloeden. Met dit voer produceren ze meer warmte dan met bijvoorbeeld krachtvoer, waardoor koeien er met warm weer naar neigen om minder structuurrijk voer op te nemen. Daarnaast kan bij verminderde opname van ruwvoer ook broei een rol spelen. Dit alles kan leiden tot een verkeerde ruwvoer/krachtvoerverhouding van het rantsoen, met als mogelijk gevolg pensverzuring. Het voeren van een buffer zoals natriumbicarbonaat kan in deze situatie ondersteunend werken. Ook kun je met een goed gemengd rantsoen aan het voerhek voerselectie door de koeien voorkomen. De kans op broei is te verkleinen met goed aangereden kuilen, netjes uitkuilen en voldoende voersnelheid. Bij erg warm weer behoort meerdere keren per dag voeren ook nog tot de mogelijkheden.

Kalium en natrium
Bij hogere temperaturen hebben de koeien meer behoefte aan kalium en natrium, omdat ze die via zweten en de urine dan meer verliezen. Daarom is het verstandig deze voedingsstoffen extra te voeren bij warm weer. Ook is het raadzaam om het kation-anion-verschil van het rantsoen in de gaten te houden. Een te laag verschil zal eerder problemen geven bij de koeien.

Andere mineralen en vitaminen
Wijzigingen in de voeropname en pensverzuring hebben ook gevolgen voor opname van vitaminen (zoals vitamine A en E) en mineralen (zoals selenium, koper, zink en kobalt). Bloedonderzoek bij de dieren geeft meer inzicht. U kunt de selenium-, zink-, koper-, en jodiumvoorziening nu ook via tankmelkonderzoek bewaken met de Mineralencheck. 

Watervoorziening
Melkkoeien hebben een fors hogere vochtbehoefte als de temperatuur en luchtvochtigheid oplopen. Het dier moet meer drinken om verlies aan vocht door zweten aan te vullen en zijn lichaamstemperatuur te kunnen verlagen. Schoon en smakelijk water is dan van belang.  

Het  water dat de koeien uit de drinkbak drinken, heeft niet altijd dezelfde kwaliteit als op de plek waar het de stal binnenkomt. Lees hier hoe u de drinkwatervoorziening kunt optimaliseren. Het is daarom verstandig om periodiek de waterkwaliteit in de drinkbakken te onderzoeken en te monitoren. Dit kan met de GD Drinkbakcheck Rundvee. 

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.