Opsporen salmonelladragers: vergeet het jongvee niet

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Opsporen salmonelladragers: vergeet het jongvee niet

16-5-2018: 

Bij het opsporen van salmonelladragers op een melkveebedrijf wordt er vaak niet aan gedacht om ook het jongvee het onderzoeken. En dat terwijl er bij die dieren ook regelmatig salmonelladragers rondlopen. 

Om een salmonella-infectie op uw bedrijf aan te pakken is het allereerst belangrijk om goede managementmaatregelen te nemen. Denk hierbij aan het strikt scheiden van de leeftijdsgroepen en het verhogen van de algemene hygiëne en weerstand. Als het niet lukt om de infectie met alleen preventieve maatregelen te beheersen is het advies om salmonelladragers op te sporen en af te voeren.

Dragers missen
Beperkt u dit drageronderzoek alleen  tot de melkgevende runderen, dan is de kans om één of meer (actieve of latente) dragers te missen ruim 50 procent. Laat u alle volwassen runderen onderzoeken is de kans om dragers te missen 40 procent en bij onderzoek van alle runderen ouder dan drie maanden is de kans nog altijd 6 procent. Wij adviseren daarom altijd alle aanwezige runderen te onderzoeken op antistoffen tegen salmonella, inclusief de kalveren jonger dan drie maanden.

Kans op actief salmonella-dragerschap in verschillende leeftijdsgroepen. Gegevens van 578 bedrijven onderzocht in de periode nov 2011 – nov 2015.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.