Mastitis en spenen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Mastitis en spenen

24-5-2018:  In de loop van de maand worden op veel bedrijven de lammeren gespeend. Daarna kan bij een enkele ooi mastitis optreden. Ook kan spenen het startpunt zijn van zogenaamde subklinische mastitis: je ziet als schapenhouder niets aan de ooi of de uier maar het volgende voorjaar komt er uit een uierhelft geen melk. Vaak is een strengetje te voelen in de speen van de betreffende uierhelft. Niet alle factoren die mastitis en subklinische mastitis beïnvloeden zijn bekend. Wel is bekend dat de manier van spenen het aantal gevallen kan beperken. Door ooien ruim voor het spenen minder goed te voeren neemt de melkgift af en dit beperkt het aantal gevallen van mastitis. Stop daarom tijdig met krachtvoer verstrekken. Haal de ooi bij de lammeren vandaan en weid ze daarna zo dat ze haar lammeren niet kan zien en horen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.