Uitbraak BVD-virus type 2 op vleeskalverbedrijf

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Uitbraak BVD-virus type 2 op vleeskalverbedrijf

20-4-2018: 

Deze week is op een Nederlands vleeskalverbedrijf een besmetting met BVD type 2 bevestigd.

Op het betreffende vleeskalverbedrijf was sinds maart sprake van klinische problemen. De dieren hadden longklachten en er was sprake van verhoogde sterfte. Bij pathologisch onderzoek werd bij twee onderzochte dieren longontsteking door bacteriën vastgesteld en BVD-virus aangetoond. Het BVD-virus is getypeerd en het betreft een BVD type 2 stam. Het gaat om buitenlandse kalveren. Inmiddels zijn de klinische problemen op het bedrijf verminderd. Tevens zijn door de betrokken integratie, veehouder en practicus de in 2014 afgesproken hygiënemaatregelen in werking gesteld.

Dierenartsen worden gevraagd alert te zijn op BVD en bij verdenkingen of grote uitbraken de Veekijker te bellen. Voor de diagnostiek is met name pathologisch onderzoek van belang. Bij het aantonen van BVDV is typering van de stam belangrijk.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.