Op weg naar een gezond koppel

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Op weg naar een gezond koppel

16-4-2018: 

Het zwoegerziektevirus veroorzaakt bij schapen een ziekte die gepaard gaat met chronische ontstekingen in longen, uier, gewrichten en hersenen. Om te achterhalen of een koppel wel of niet is besmet, is het mogelijk om bloed- of melkonderzoek te doen. Enkele weken na de lammerperiode geven de schapen volop melk, dus dit maakt het voorjaar de ideale tijd om te starten met het testen van melk. Zo ook voor schapenhouder Jurgen Vosman.

De gunstige periode is voor Jurgen niet de enige reden om te starten met onderzoek. “De laatste jaren hebben we naar ons idee te veel last van uitval. Hier zit natuurlijk een reden achter en we willen uitsluiten dat dit deels door zwoegerziekte zou kunnen komen.” Omdat hij geen inzicht heeft in de zwoegerziektegeschiedenis van zijn koppel bonte schapen, leek het hem verstandig dit eens uit te zoeken. 

Ruim twintig jaar geleden, toen zijn vader en opa binnen het bedrijf ook schapen hielden, waren ze wel zwoegervrij. “Mijn vader en opa hielden toen Suffolks en deden mee aan het stamboek. Eigenlijk wil ik die kant ook graag op. Ik wil niet helemaal van mijn bonte schapen af, maar ik wil ook graag verder met de Suffolks en daar hoort zwoegervrij zijn simpelweg gewoon bij.”

Om een beeld te krijgen van de situatie op zijn bedrijf, heeft Jurgen melkmonsters van twintig verdachte schapen genomen en laten onderzoeken op zwoegerziekte. “In eerste instantie heb ik twintig van de honderdtwintig ooien getest. Hiervan bleken er zeven niet goed te zijn. Piet Vellema (GD) raadde me een iets grotere steekproef aan. Daarom heb ik van nog dertig schapen van verschillende leeftijden een melkmonster genomen. Uiteindelijk hebben we nu een duidelijker beeld van het aantal besmette dieren.” 

Het testen zelf is volgens Jurgen heel simpel. “Ik hoorde dat dit tegenwoordig  via de melk mogelijk is, dus ik heb gebeld, de buisjes besteld, melk afgenomen en weggebracht. Zes dagen later wist ik hoe en wat. Ik ga nu ook de resterende dieren laten onderzoeken en de besmette dieren afvoeren. Dan is het nog even de vraag of ik iets van het koppel kan behouden of dat ik met een nieuw zwoegervrij koppel doorga.”

Het uiteindelijke doel van Jurgen is een gezond koppel schapen met een optimale prestatie. “Zeker omdat ik het aantal Suffolks in de loop der jaren wil uitbreiden, is het belangrijk dit op orde te hebben. Met een gezond koppel kun je iets gaan opbouwen en om dat te bereiken gaan we stap voor stap aan de slag. Ik zie de certificering als een stap in de goede richting.”

Meer weten over de Zwoegerziekte Certificering of melkonderzoek.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.