Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Kamperveen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Kamperveen

13-3-2018: 

Bij een bedrijf met circa 29.000 vleeseenden in Kamperveen (gemeente Kampen) is op dinsdag 13 maart vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat om de hoogpathogene variant H5N6. Om verspreiding van het virus te voorkomen is het bedrijf geruimd. Het naastgelegen bedrijf met pluimvee wordt preventief ook geruimd. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kondigde per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven af in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Kamperveen. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Alle huidige landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht, blijven onverkort van kracht. 

Overige maatregelen die van kracht zijn en een link naar de Kamerbrief die minister Schouten op 14 maart heeft verzonden met nadere informatie over de recente besmetting zijn terug te vinden op de website van de Rijksoverheid.

(Bron: www.rijksoverheid.nl)

Voorzorgsmaatregelen

Het risico op insleep van vogelgriep vanuit de wilde populatie blijft aanwezig, zoals ook uit deze bevindingen blijkt. GD adviseert veehouders om aandacht te blijven houden voor de bedrijfshygiënemaatregelen. Tevens is alertheid op verschijnselen van (hoogpathogene) vogelgriep geboden. Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts. Sterfte onder wilde vogels kan gemeld worden bij het Dutch Wildlife Health Centre.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.