Vitaminen en mineralen in balans?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Vitaminen en mineralen in balans?

19-3-2018: 

Vitaminen en mineralen vormen een belangrijk onderdeel van de voeding van schapen en opgroeiende lammeren. Ze hebben onder meer invloed op groei, weerstand, vruchtbaarheid, vitaliteit van lammeren na de geboorte, en stofwisselingsziekten rondom het aflammeren. Een tekort aan mineralen moet dus vermeden worden, maar ook een overmaat kan tot problemen leiden. De term baat het niet, schaadt het niet gaat dus niet op voor vitaminen en mineralen.

Er zijn veel voorbeelden  van aandoeningen die kunnen ontstaan wanneer sprake is van een tekort. Eén van deze aandoeningen is swayback bij lammeren. Lammeren met swayback hebben bewegingsstoornissen in vooral de achterhand. Dit ontstaat door kopergebrek bij de ooi tijdens de dracht. Ook  lichtgevoeligheid bij lammeren als gevolg van gebrek aan kobalt/vitamine B12 wordt vaak gezien. Dit uit zich bijvoorbeeld in zonnebrandverschijnselen bij een deel van de dieren. 

Overmaat vitaminen en mineralen

Een overmaat aan bepaalde vitaminen en mineralen leidt ook tot problemen. Zo wordt kopervergiftiging jaarlijks een aantal maal als oorzaak van sterfte vastgesteld. Deze vergiftiging ontstaat meestal ten gevolge van een overmaat aan koper in het rantsoen. Een ander voorbeeld is een overmaat aan vitamine D. Dit leidt tot kalkneerslagen in het lichaam, waardoor groeivertraging en orgaanschade optreedt met zelfs sterfte tot gevolg.  

Vitaminen en mineralen aanvullend verstrekken?

De vraag of het nodig is om aanvullend vitaminen en mineralen te verstrekken hangt af van het rantsoen dat uw schapen en lammeren krijgen, maar ook van de leeftijd, productie, dracht, bodemgesteldheid en klimatologische omstandigheden. Door middel van bloed- of melkonderzoek wordt een vinger aan de pols gehouden voor wat betreft de opname door uw dieren. Door middel van onderzoek van leverbiopten kunnen de reserves in beeld worden gebracht. Om uw koppel gezond te houden adviseren wij om eerst de vitaminen- en mineralenstatus inzichtelijk te maken, en dan pas te besluiten over het aanvullend verstrekken van vitaminen en mineralen.

Meer informatie over mineralen bij schapen

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.