Tips ter voorbereiding op het weideseizoen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Tips ter voorbereiding op het weideseizoen

9-3-2018: 

Als u weidegang toepast op uw bedrijf, is het verstandig rekening te houden met parasitaire infecties. GD heeft drie praktische tips voor u ter voorbereiding op het komende weideseizoen. 

  1. Het is gunstig voor kalveren om een lichte infectie met long- en maagdarmwormen op te doen. Zo bouwen ze weerstand tegen worminfecties op. Een zware infectie wil je daarentegen voorkomen, omdat dan groeiachterstand kan optreden. Het is  met betrekking tot maagdarmwormen daarom gunstig om kalveren pas na 1 juni naar buiten te doen.

  2. In het kader van preventie van klachten door longworm blijft vaccinatie een goed hulpmiddel. Bent u van plan om het jongvee dit jaar te vaccineren tegen longworm? Plan dit dan goed. Minimaal zes weken vóór de dieren naar buiten gaan moet de eerste vaccinatie al plaatsvinden. Voor een goede weerstandsopbouw is vervolgens wel een (lichte) weide-infectie nodig.

  3. Wellicht gaf uw tankmelkuitslag Worminfecties van afgelopen najaar aanleiding om vóór aanvang van het komende weideseizoen samen met uw dierenarts het weidemanagement eens onder de loep te nemen en eventueel aan te passen. Maak samen met uw dierenarts dan gebruik van de recent geüpdatete Wormsleutel. Deze geeft op basis van uw bedrijfsspecifieke beweidingsinformatie advies over het beste moment om diagnostiek en eventueel een behandeling tegen wormen in te zetten bij jongvee dat dit jaar voor het eerst wordt geweid.

Lees hier meer over worminfecties

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.