10 tips voor gezonde sterke klauwen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

10 tips voor gezonde sterke klauwen

7-3-2018: 

Goede benen en klauwen zijn de basis voor het goed functioneren van koeien en zorgen voor een lange levensduur. Elke veehouder baalt van een kreupele koe. Klauwproblemen vragen aandacht, tijd en geld. Problemen met klauwen zijn een van de drie belangrijkste oorzaken voor afvoer. Sterke klauwen zijn dus letterlijk van levensbelang voor uw koeien.

Hoe zorgt u voor sterke en gezonde klauwen? Tien tips:

 1. Behandel een kreupele koe zo snel mogelijk. Een koe die langer kreupel is, heeft een kleinere kans op volledig herstel.
 2. Zorg voor een goede vitamine- en mineralenvoorziening (biotinezink, mangaan, koper en calcium). Een goede voorziening heeft niet alleen invloed op de klauwhoornkwaliteit, maar ook op de weerstand van de huid. Wilt u weten of de voorziening van deze vitamine en spoorelementen op uw bedrijf voldoende is voor de vorming van sterke gezonde klauwen? Controleer dit dan via klauwgezondheid Tankmelk
 3. Magere koeien (BCS <2.5) hebben een grotere kans om kreupel te worden dan dieren in een ruimere conditie. Dit heeft te maken met het vetkussen in de klauw (tussenzool en klauwbeen). Andersom worden kreupele koeien mager door onvoldoende voeropname en meer (onnodig) energieverbruik. Voorkom deze vicieuze cirkel. De conditiescorekaart kunt u gebruiken om te controleren hoe goed uw koeien in conditie zijn.
 4. Een voetbad is een goed hulpmiddel bij de aanpak van stinkpoot en Mortellaro, maar alleen als dit juist wordt toegepast. Gebruik een voetbad dat voldoende lang (3 meter) en diep (15 centimeter) is en waar de koeien niet langs kunnen lopen. Ook is het belangrijk dat het bad gevuld wordt met een geregistreerd middel in de juiste concentratie en op tijd wordt ververst. Tips voor het gebruik van doorloopvoetbaden
 5. Binnen een goede klauwverzorgingsaanpak hoort ook een structurele beoordeling en het bekappen van de klauwen. Voor de meeste bedrijven werkt het goed om twee keer per jaar de hele koppel te beoordelen of om dit strategisch te doen bij het droogzetten en twee tot drie maand na het afkalven. 
 6. Koeien met een chronische Mortellaro-besmetting zijn een belangrijke reden voor het onderhouden van een infectie in het koppel. Deze koeien zorgen voor een hogere besmettingsdruk. De beste manier om dit te voorkomen is ervoor te zorgen dat er geen vee met Mortellaro wordt aangekocht. Mocht dit toch een keer voorkomen, zorg dan dat dieren die worden toegevoegd aan het koppel afkomstig zijn van een bedrijf waarvan bekend is dat Mortellaro niet of nauwelijks speelt en dat de dieren bij de introductie eerst beoordeeld (en eventueel behandeld) worden. Meer informatie over het beheersen van Morrellaro vindt u in het Vijfstappenplan
 7. Voorkom dat koeien scherpe bochten moeten maken en voorkom scherpe randjes of opstapjes in de stal. Als deze toch aanwezig zijn is het van belang dat de koe goed kan zien waar ze haar poten neerzet. Rustig opdrijven is dus belangrijk en overweeg de toepassing van rubber op deze plaatsen.
 8. Als de boxen goed zijn (afmeting en zacht ligbed), zullen koeien vlot (binnen één minuut) gaan liggen. De klauwen worden minder belast en de andere koeien hebben meer bewegingsruimte.
 9. Goede roosterhygiëne is belangrijk ter preventie van stinkpoot en Mortellaro. Een uitgebalanceerd rantsoen zorgt voor goede mest, maar schone roosters zijn net zo belangrijk.
 10. Als het jongvee al last heeft van Mortellaro, geef hier dan veel aandacht aan. Het doorvoeren van goede preventieve maatregelen (regelmatig ontsmetten van de klauwen, doorvoeren van hygiëne maatregelen en het direct lokaal behandelen) wordt geadviseerd. Een pink die Mortellaro heeft gehad, heeft als koe namelijk een veel hogere kans om het weer te krijgen.

klauwen

KGA logo

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.