Vogelgriep op pluimveebedrijf in Oldekerk

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Vogelgriep op pluimveebedrijf in Oldekerk

26-2-2018: 

Op zondag 25 februari is er vogelgriep geconstateerd bij een bedrijf met vermeerderingsdieren. Het virus is getypeerd als H5 en het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In de 1 kilometer zone bevinden zich geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometerzone liggen twee andere bedrijven, deze worden onderzocht op vogelgriep. Er is een vervoersverbod in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf. Landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht, blijven van kracht. 

Corridor voor transport slachtpluimvee 

Het slachthuis voor pluimvee in het door vogelgriep getroffen gebied (10 km-zone) rond Oldekerk kan het bedrijf weer opstarten. Wel gelden er strikte voorwaarden. Zo kan bijvoorbeeld alleen pluimvee van buiten het vogelgriepgebied via een aangewezen route worden aangevoerd en de dieren moeten nog dezelfde dag worden geslacht.

Nader onderzoek heeft geen aanwijzingen voor andere besmettingen opgeleverd. De slachterij voor pluimvee bevindt zich aan de grens van het afgesloten gebied rond Oldekerk. Het is daarom veterinair verantwoord om – onder voorwaarden – dit bedrijf toestemming te geven om weer te kunnen slachten. (Bron: www.rijksoverheid.nl)

Voorzorgsmaatregelen

Het risico op insleep van vogelgriep vanuit de wilde populatie blijft aanwezig, zoals ook uit deze bevindingen blijkt. GD adviseert veehouders om aandacht te blijven houden voor de bedrijfshygiënemaatregelen. Tevens is alertheid op verschijnselen van (hoogpathogene) vogelgriep geboden. Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts. Sterfte onder wilde vogels kan gemeld worden bij het Dutch Wildlife Health Centre.

Wat is vogelgriep nou precies? Hoe wordt het verspreid? En wat kunt u als pluimveehouder doen om insleep van vogelgriep te voorkomen? Ruth Bouwstra, sectormanager bij GD, legt het uit in deze video.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.