Voedingsmaatregelen kans voor klauwgezondheid

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Voedingsmaatregelen kans voor klauwgezondheid

15-2-2018: 

Onderzoek GD: 1 op de 5 melkveehouders wijzigt rantsoen bij klauwproblemen

Melkveehouders zijn zich bewust van het belang van klauwgezondheid, maar maken nog onvoldoende gebruik van voedingsmaatregelen om klauwproblemen te voorkomen. Dit blijkt uit een onderzoek dat de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in januari 2018 heeft uitgevoerd onder Nederlandse melkveehouders. 

Slechte klauwgezondheid is 1 van de 3 belangrijkste redenen voor de vroegtijdige afvoer van melkkoeien. Voor een duurzame veestapel, is een goede klauwgezondheid cruciaal. In januari dit jaar heeft GD daarom een online onderzoek uitgevoerd, met behulp van een student van de HAS Den Bosch. Aan een representatieve groep van 164 melkveehouders zijn vragen gesteld over het belang van een goede klauwgezondheid, en welke maatregelen ze treffen voor sterke klauwen.

Voeding biedt kansen

Als er sprake is van klauwproblemen, kiest 85% van de respondenten ervoor om direct te bekappen. Veruit de meeste veehouders zien het belang van snel ingrijpen om erger te voorkomen. 42% van de melkveehouders laat zijn koeien minimaal eens in de twee weken door een desinfecterend voetbad lopen.

Op het gebied van voeding laten veehouders kansen voor preventie van klauwproblemen nog onbenut. Hoewel ongeveer de helft van de veehouders met de voeradviseur overlegt bij klauwproblemen, zegt 1 op de 5 veehouders bij klauwproblemen het rantsoen aan te passen. Menno Holzhauer, rundveedierenarts bij GD, denkt dat voedingsmaatregelen meer aandacht verdienen:

“Klauwproblemen komen nooit uit de lucht vallen. Veel afwijkingen ontwikkelen zich in een periode van maanden. Preventieve maatregelen zijn daarom van groot belang voor een goede klauwgezondheid. Voeding speelt daarbij een heel belangrijke rol. Genoeg biotine, zink en mangaan in het rantsoen zijn belangrijk, dit zorgt voor soepele en sterke klauwen en helpt daarmee klauwproblemen te voorkomen.”

45% heeft interesse in tankmelkonderzoek

GD heeft een nieuw tankmelkonderzoek ontwikkeld waarbij biotine, zink en mangaan worden gemeten. Met dit onderzoek, Klauwgezondheid Tankmelk, weten melkveehouders zeker of de voorziening van deze vitamine en spoorelementen voldoende is voor de vorming van sterke gezonde klauwen en kunnen ze indien nodig bijsturen via het rantsoen. Holzhauer: 

“In het onderzoek gaf 45% van de respondenten aan interesse te hebben in Klauwgezondheid Tankmelk. Ik vind dit heel positief, omdat het aangeeft dat veel melkveehouders stappen willen nemen om klauwproblemen verder terug te dringen om zo de prestaties en duurzaamheid van hun veestapel te verbeteren.”

91% hecht groot belang aan klauwgezondheid

Het belang van een goede klauwgezondheid staat bij de ondervraagde melkveehouders als een paal boven water. 91% waardeerde het belang van klauwgezondheid met een 8 of hoger, op een schaal van 1 tot 10. Het meest vervelende gevolg van een slechte klauwgezondheid vinden de melkveehouders de pijn die koeien ondervinden: 91% geeft aan dit (zeer) onaangenaam voor hun dieren te vinden. 

Meer informatie over de klauwgezondheidsaanpak van GD

KGA logo

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.