PED in Nederland lijkt endemisch

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

PED in Nederland lijkt endemisch

6-2-2018: 

Het aantal PED-uitbraken in Nederland loopt op. Sinds 8 november 2017 zijn acht uitbraken vastgesteld, waarvan twee in januari 2018. In 2017 heeft GD in totaal 58 bedrijven positief getest op PED. Daaruit kan afgeleid worden dat de ziekte inmiddels endemisch is in Nederland: PED heeft zich gevestigd in de Nederlandse varkenssector.

GD werkt aan de vergelijking van PED-virusstammen die nu in Nederland circuleren met die in andere landen zijn gevonden. Om goed overzicht te kunnen houden, is het van belang om PED-uitbraken te melden aan de Veekijker Varken van GD (tel. 0900-7100 000) en de Online Monitor voor dierenartsen.

Hygiëneprotocollen 
Varkenshouders kunnen zelf veel doen om besmettingen te voorkomen. Het blijft van groot belang om hygiënemaatregelen in acht te nemen en alert te blijven om insleep van PED te voorkomen. Bij een verdenking van PED is het zinvol om de diagnose snel te stellen. De diagnose wordt gesteld door het PED-virus aan te tonen in mest of bij sectie. Een snelle diagnose betekent dat ook snel maatregelen mogelijk zijn. 

De betrokken organisaties hebben samen hygiëneprotocollen opgesteld. Neem deze scherp in acht. Er zijn specifieke protocollen voor erfbetreders uit de primaire sector, dierenartsenpraktijken, voerlevering, veetransporteurs, mesttransport en stalbezoek. Lees hier welke andere preventieve maatregelen u kunt nemen.

Diagnostiek
Vermoedt u dat uw varkens ziek zijn door het PED-virus, probeer de diagnose dan te bevestigen via laboratoriumonderzoek. GD biedt, naast een PCR-test om virus aan te tonen in mest,  ook een ELISA-test aan voor het aantonen van antilichamen tegen het PED-virus in serum. Klik hier voor meer informatie. Overleg vooraf met uw dierenarts of neem contact op met de Veekijker Varken.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.