Nieuwe BVD-routes ook voor vleesveehouders

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Nieuwe BVD-routes ook voor vleesveehouders

20-2-2018:  De nieuwe BVD-programma’s die met de landelijke aanpak voor melkveehouders beschikbaar zijn gekomen, bieden ook vleesveehouders de kans om op een laagdrempelige manier BVD-vrij te certificeren. Tot voor kort konden vleesveebedrijven alleen via volledig koppelonderzoek in bloed BVD-vrij certificeren.

In het kader van de landelijke aanpak die op 1 april 2018 start onder melkveehouders, zijn er vier BVD-programma’s (‘routes’) ontwikkeld. Twee van deze routes zijn volledig nieuw en zijn ook aantrekkelijk voor niet-melkleverende bedrijven die graag op een eenvoudige, geleidelijke manier willen werken aan de BVD-vrijstatus. Het betreft de route BVD-vrij (route oorbiopten) en BVD-vrij (route jongvee antistoffen).

BVD-vrij (route oorbiopten)

Voor veel vleesveebedrijven zijn oorbiopten een ideale manier van BVD-bewaking. Het monster (oorbiopt) kan namelijk in één handeling met het oormerken genomen worden; de kalveren hoeven niet na een maand nog te worden vastgezet om bloed te tappen. Direct na de geboorte onderzoek doen maakt bovendien dat snel bekend is of het kalf een BVD-drager is of niet. Zeker op een vleesveebedrijf, waar de kalveren vaak tussen de koppel lopen, is dat van groot belang.

Met de lancering van het programma BVD-vrij (route oorbiopten) is het nu mogelijk om met deze manier van onderzoek ook langzaam maar zeker te werken aan de BVD-vrijstatus. Het programma is gebaseerd op oorbioptonderzoek bij alle pasgeboren kalveren (inclusief stierkalveren en doodgeboren kalveren). Wanneer consequent oorbiopten worden genomen en er in een periode van 10 aaneengesloten maanden geen BVD-dragers zijn geboren, ontvangt het bedrijf de status ‘onverdacht’. Na nog eens 24 maanden kan het bedrijf de vrijstatus krijgen. 

Lees meer over het gemak van BVD Oorbiopten

Lees meer over het programma BVD-vrij (route oorbiopten)

BVD-vrij (route jongvee antistoffen)

Voor vleesveebedrijven waar de kalveren geen antistoffen tegen BVD hebben én waar verspreid over het jaar voldoende kalveren worden geboren, kan het nieuwe programma BVD-vrij (route jongvee antistoffen) interessant zijn om te werken aan een BVD-vrijstatus. Deze route is relatief voordelig want bestaat uit twee keer per jaar een steekproefbloedonderzoek bij vijf kalveren (8 t/m 12 maanden) op BVD-antistoffen. Bij vier of vijf gunstige bloeduitslagen krijgt het bedrijf al direct de status ‘onverdacht’. Na 24 maanden in de onverdachtstatus ontvangt het bedrijf de vrijstatus.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.