Geïmporteerde schapen met caseous lymfadenitis (CL)

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Geïmporteerde schapen met caseous lymfadenitis (CL)

15-2-2018: 

Op een bedrijf dat melkschapen uit Frankrijk heeft geïmporteerd is CL aangetoond. Een ander bedrijf wordt verdacht. Caseous lymfadenitis, ook wel pseudotuberculose of bultenziekte genoemd, wordt veroorzaakt door Corynebacterium pseudotuberculosis.

De ziekte kan bij verschillende diersoorten voorkomen maar komt voornamelijk voor bij geiten en schapen. In Nederland loopt een vrijwillig bestrijdingsprogramma bij kleine herkauwers op basis van certificering. Vóór het hier genoemde geval waren bij schapen al jaren geen gevallen bevestigd. De Nederlandse melkgeitenhouderij is jaren vrij geweest en een uitbraak van enkele jaren geleden is effectief bestreden. Omdat CL in de ons omringende landen nog regelmatig voorkomt, is import van dieren een risico op insleep. 

De transmissie is via direct contact. Er ontstaan abcessen in de lymfeknopen en de dieren kunnen vermageren. Als CL eenmaal aanwezig is op een bedrijf is het heel moeilijk om het koppel vrij te krijgen. De bacteriën kunnen lang in de omgeving overleven maar ook verborgen blijven in regionale lymfeknopen, en na jaren weer gaan verspreiden.
Bij geiten is goed te zien als een dier klinische CL heeft, maar bij schapen is dat lastiger door de wol. 
Hoewel niet vaak gerapporteerd, kunnen mensen ook geïnfecteerd worden met C. pseudotuberculosis. Vooral mensen met nauw contact met kleine herkauwers, zoals veehouders, schaapherders, schaapscheerders, dierenartsen en slachthuispersoneel, lopen risico. 

Meer informatie over CL

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.