Diergezondheid volgens Jan te Riele

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Diergezondheid volgens Jan te Riele

19-2-2018:  Op Stal Vredenburg, het vleesveebedrijf van de familie Te Riele in Vaassen, staan zo’n driehonderd Verbeterd Roodbontkoeien. Boerenzoon Jan (23) runt dit bedrijf samen met zijn ouders Jan en Petra. Jans jongere broer Peter werkt als vrachtwagenchauffeur, maar helpt wanneer hij kan. Hygiëne en diergezondheid en zijn voor hen belangrijke thema’s. 

Rondom Stal Vredenburg ligt zo’n 17 hectare eigen grond. Verderop ligt nog eens 60 hectare huurgrond. “Het halen en brengen van de dieren naar dat land doet mijn vader zelf, met de veewagen van het veetransportbedrijf waar hij en Peter werken”, zegt Jan. Daarbij worden strenge hygiënemaatregelen gehanteerd. “D’r komt hier nooit een veewagen smerig op het terrein. Niet van onszelf of van een ander. Als er een noodslachting is moeten we een dier à la minuut kunnen wegbrengen en dat mag niet met een smerige kar.”

Steriel werken

Bij het ras Verbeterd Roodbont komen keizersnedes voor. Dit gebeurt in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte. Op het bedrijf zijn er nooit problemen met ontstekingen. “Het allerbelangrijkste is steriel werken”, legt Jan uit. “Je weet gewoon dat je, als je handen eenmaal steriel zijn als je de veearts gaat helpen, je niet meer aan je neus kunt krabben. Anders moet je weer opnieuw beginnen met schoonmaken en ontsmetten.”

Open dag

Tijdens de open dag in september werd het bedrijf bezocht door zo’n 750 mensen, zowel collega’s als burgers. Er werden die dag extra hygiënemaatregelen genomen. “Alle bezoekers moesten over een ontsmettingsmat vóór ze het erf op mochten. En we hadden een intekenlijst, waarop ze hun  gegevens konden achterlaten. Mocht er achteraf iets gebeuren, kunnen we iedereen bereiken als dat nodig is.” 

Preventie

Stal Vredenburg is leptospirose-vrij en heeft de laatste drie jaar geen ongunstige uitslagen gehad voor IBR. “Helaas hebben we drie jaar geleden wel een keer BVD binnengehaald, via een aangekochte koe”, vertelt Jan. “Het eerste jaar na de besmetting hebben we er vier dragers uitgehaald en nu gelukkig al ruim twee jaar niks meer.” Alle kalveren worden geënt tegen pinkengriep, ringschurft en clostridium. Ook preventie van kalverdiarree krijgt veel aandacht. “En dat gaat goed, onze kalveren hebben eigenlijk nooit diarree.”

Benieuwd naar meer verhalen van rundveehouders? U leest ze online in Herkauwer

Online Herkauwer

Jan te Riele vleesvee

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.