Dierenarts geeft antwoord: parasitaire infecties voorkomen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Dierenarts geeft antwoord: parasitaire infecties voorkomen

19-2-2018: 

Een rundveehouder vroeg aan GD: “Er grazen in de winter schapen op mijn weiland, hebben mijn kalveren en koeien volgend weideseizoen daardoor een grotere kans op een parasitaire infectie?” Het antwoord komt van GD-dierenarts Debora Smits:

Maagdarmwormen

"De belangrijkste maagdarmworm bij rundvee is Ostertagia ostertagi. Dit is een andere worm dan de belangrijkste maagdarmwormen bij schapen (Haemonchus contortus, de rode lebmaagworm). Indien in de winter schapen op het weiland lopen, grazen deze als een soort ‘stofzuiger’ de infectieuze larven van Ostertagia ostertagi van het weiland. Op deze manier zorgen zij meestal voor een lagere infectiedruk met maagdarmwormen voor het rundvee. Runderen hebben zelden klinische verschijnselen van de wormen die de schapen bij zich hebben, al kan door Haemonchus contortus een enkele keer diarree optreden.

Longwormen

Voor wat betreft longworm geldt dat de longworm van het rund een andere is dan de longworm bij het schaap, maar er bestaat tussen deze twee soorten wel kruisbesmetting en kruisbescherming. 

Leverbot

Voor leverbot is dit duidelijk anders. Zowel schapen als runderen zijn gevoelig voor leverbot. Het weiden van met leverbot besmette schapen op een rundveeweide zal leiden tot een (verhoging van de) besmetting van de weide met leverboteieren. Om de leverbotcyclus rond te krijgen is de leverbotslak nodig. Indien deze slak ook aanwezig is, zijn het volgende weideseizoen infecties met leverbot bij de koeien te verwachten. In leverbotgebieden is het om deze reden af te raden om schapen ‘s winters op de runderweides te laten grazen. In andere gebieden is het vooral erg afhankelijk van de specifieke bedrijfssituatie."


Meer over de aanpak van worminfecties

 

Debora Smits

Debora Smits, dierenarts rund

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.