Chlamydia een zoönose

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Chlamydia een zoönose

27-2-2018:  Met een gerust hart uw bedrijf openstellen voor publiek en bij verkoop van dieren aantonen dat u actief met onderzoek op Chlamydia abortus bezig bent, dat kan met de Chlamydia Check. Met deze check onderzoekt u of deze bacterie speelt op uw bedrijf. Chlamydia abortus is één van de belangrijkste oorzaken van besmettelijke abortus bij schapen en geiten in Nederland en omliggende landen. 

Tijdens een geboorte scheiden besmette dieren grote aantallen bacteriën uit en besmetten daarmee hun koppelgenoten. Op deze manier wordt de infectie op een bedrijf in stand gehouden. Het is belangrijk te weten of de kiem op uw bedrijf aanwezig is. Eenmaal in een koppel geïntroduceerd kan een chlamydia-infectie jarenlang voor problemen zorgen.

Daarnaast is de kiem overdraagbaar van dieren op mensen en vooral voor zwangere vrouwen een risico. Om aan te tonen dat u maatregelen neemt om zoönosen te voorkomen en de kans op besmetting te beperken, bestaat het GD Keurmerk Zoönosen.

GD heeft samen met MSD een speciaal Chlamydia Check stroomschema opgezet om Chlamydia abortus aan te pakken.

Stroomschema Chlamydia

1 Informatie over het vaccin tegen Chlamydia abortus via https://www.my-msd-animal-health.nl/schaap/aandoeningen/chlamydia-abortus/
2 Informatie over Chlamydia abortus en management via www.gddiergezondheid.nl/chlamydia of via Veekijker kleine herkauwers tussen 15.00 en 17.00 uur op telefoonnummer 0900 – 7100000

logo MSD

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.