Goede hygiëne bij winning en verstrekking van biest belangrijk

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Goede hygiëne bij winning en verstrekking van biest belangrijk

16-1-2018: 

Het tijdig verstrekken van voldoende biest met een voldoende hoeveelheid afweerstoffen (IgG) is geen garantie dat het kalf ook daadwerkelijk voldoende afweerstoffen opneemt. Ook het kiemgetal van de biest speelt hierbij een rol.

Naast het tijdig verstrekken van voldoende biest met een voldoende hoeveelheid afweerstoffen zijn ook hygiënische winning, bewaring en verstrekking van biest belangrijk. Waarom is dat? Als in biest veel bacteriën aanwezig zijn heeft dit een aantal nadelen. Zo kan een overmaat van bacteriën de opname van afweerstoffen remmen, met als gevolg een verminderde weerstand van het pasgeboren kalf tegen bijvoorbeeld diarree en luchtwegaandoeningen. Ook kunnen er in de biest bacteriën aanwezig zijn die de darmwerking van het pasgeboren kalf verstoren of zelfs de directe oorzaak zijn van diarree, zoals bepaalde E. coli-bacteriën.

Biest bewaren

Het advies is dus om het melken van de pas gekalfde koe en het bewaren en verstrekken van de biest aan het kalf zo hygiënisch mogelijk uit te voeren. Dit betekent als veehouder handen wassen, de spenen van de koe goed schoonmaken, werken met schone apparatuur bij het melken en zorgen voor schone materialen (spenen, flessen en emmers). Tot slot: bewaar de rest van de biest in de koelkast.

Afweerstoffen bepalen

Dat dit niet altijd goed gaat, bewijzen de resultaten van binnen- en buitenlandse onderzoeken, waarin bij tientallen procenten van de onderzochte biestmonsters een te hoog kiemgetal werd aangetoond.

Om na te gaan of het kalf daadwerkelijk voldoende afweerstoffen heeft opgenomen, is het mogelijk om via bloedonderzoek bij vijf kalveren in de leeftijd van 2 tot 7 dagen de hoeveelheid afweerstoffen in het bloed te bepalen (Biestopnamecheck). Bespreek dit met uw eigen dierenarts. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.