Fosforgehalte weten: wat heeft u daaraan?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Fosforgehalte weten: wat heeft u daaraan?

18-1-2018: 

Nu de eerste Mineralencheck-tankmelkuitslagen mét fosfor zijn verstuurd krijgt GD vanuit het veld steeds meer vragen over fosfor. Zo wordt bijvoorbeeld regelmatig gevraagd waarom er bij de bepaling van het fosforgehalte in de tankmelk geen afkapwaarde wordt gegeven. Dit is omdat het fosforgehalte in de (tank)melk niet te hoog of te laag kan zijn. Wat kunt u dan wel met het fosforgehalte in tankmelk?

Als het fosforgehalte van een koppel koeien bekend is, is de fosforbehoefte van een koppel nauwkeuriger te berekenen dan met de huidige aanname dat elke liter geproduceerde melk 1 gram fosfor bevat. Naast de onderhoudsbehoefte aan fosfor (0,81 gram per kilo droge stof voor lacterende dieren ≈ 20 gram per koe per dag), is de meeste fosfor nodig voor de melkproductie. Vermenigvuldig je de melkproductie per koe per dag met het fosforgehalte in de melk, dan kun je uitrekenen hoeveel fosfor een koe dagelijks nodig heeft voor de melkproductie. De totale fosforbehoefte bij hoogproductieve koeien kan tussen de 80 en 100 gram per dag liggen. Om niet in de problemen te komen moet je dus goed op de fosforvoorziening letten. 

Samen evalueren

Als u weet hoeveel fosfor er dagelijks nodig is voor onderhoud en melkproductie, kunt u samen met de voeradviseur en dierenarts evalueren of de gevoerde hoeveelheid fosfor in het rantsoen toereikend is. Zo kunt u vroegtijdig diergezondheids- en productieproblemen die worden veroorzaakt door een fosfortekort voorkomen.

Vragen over fosfor

Heeft u vragen over fosfor? Kijk eens bij de veelgestelde vragen over fosfor. Heeft u een vraag die daar niet beantwoord wordt, of bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden voor een presentatie of studiegroep? Neem dan contact op met het FIT-team van GD. Meer informatie over fosfor in de Mineralencheck vindt u hier 

Inzicht in het fosforgehalte in úw tankmelk?

Bent u nog geen deelnemer aan de Mineralencheck, en wilt u óók inzicht krijgen in het fosforgehalte in uw tankmelk? Meld u dan aan voor twee, vier of zes metingen per jaar. Zo krijgt u naast inzicht in de fosforuitscheiding via tankmelk, ook inzicht in de jodium-, selenium- zink- en kopervoorziening van uw koppel melkkoeien.

Aanmelden

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.