Voorkom bevriezing bloedmonsters

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Voorkom bevriezing bloedmonsters

18-12-2017: 

Let op: vrieskou kan funest zijn voor bloedmonsters. Zodra bloedmonsters bevroren zijn, is onderzoek meestal niet meer mogelijk omdat de rode bloedcellen dan kapot zijn gegaan. Laat monsters daarom niet in de kou staan, dus ook niet in brievenbussen of postbussen aan buitenmuren. Isolatiemateriaal werkt maar gedurende een beperkt aantal uren: wanneer monsters de hele dag (of nacht) in vrieskou staan, helpt ook een gewatteerde envelop niet veel. Zijn er geen mogelijkheden om het bloedmonster te beschermen tegen de kou, dan kan het beste het bloed worden gecentrifugeerd en het serum (of plasma) van de bloedcellen worden afgehaald (als dit tenminste geschikt onderzoeksmateriaal is voor de desbetreffende bepaling). Serum en plasma kunnen namelijk wel tegen bevriezen.

Overigens geldt voor pathologiemonsters in formaline ook dat de fixatie bij lage temperaturen niet optimaal verloopt. Voor een goede fixatie is het van belang het monster eerst 24 uur op kamertemperatuur te laten staan.

 

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.