Update vogelgriep

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Update vogelgriep

15-12-2017: 

Op vrijdag 8 december is vogelgriep vastgesteld bij een bedrijf met vleeseenden. Het gaat om een hoogpathogene variant van vogelgriep, van het type H5N6, bericht WBVR. Uit de analyses blijkt dat het virus niet verwant is aan de H5N6-stam die in Azië rondgaat.

Het vogelgriepvirus wordt getypeerd op basis van twee onderdelen: het H-deel en het N-deel. Het H-deel dat getypeerd is als H5 is verwant aan het hoogpathogene H5N8-virus dat vorig jaar gevonden is in Nederland en voor uitbraken van vogelgriep bij commercieel gehouden kippen en eenden heeft gezorgd. Het N-deel is getypeerd als N6 en is dus anders dan het virus van vorig jaar. Het N6 is wel verwant aan eerder gevonden virusstammen bij wilde vogels in Europa. Het aangetroffen H5N6-virus lijkt te zijn ontstaan door uitwisseling van genetisch materiaal tussen vogelgriepvirussen.

Naar aanleiding van de uitbraak op het bedrijf in Biddinghuizen zijn bedrijven in de omgeving onderzocht op het vogelgriepvirus. Dit is niet aangetroffen. Ook zijn wilde vogels in het gebied onderzocht door WBVR, hierbij is op verschillende plaatsen het H5N6-virus aangetroffen.

Voorzorgsmaatregelen

Het risico op insleep van vogelgriep vanuit de wilde populatie blijft aanwezig, zoals ook uit deze bevindingen blijkt. GD adviseert veehouders om aandacht te blijven houden voor de bedrijfshygiënemaatregelen. Tevens is alertheid op verschijnselen van (hoogpathogene) vogelgriep geboden. Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts. Sterfte onder wilde vogels kan gemeld worden bij het Dutch Wildlife Health Centre.

Wat is vogelgriep nou precies? Hoe wordt het verspreid? En wat kunt u als pluimveehouder doen om insleep van vogelgriep te voorkomen? Ruth Bouwstra, sectormanager bij GD, legt het uit in deze video.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.