Geschoren schapen in de kou: een probleem?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Geschoren schapen in de kou: een probleem?

11-12-2017: 

Bij het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren zijn verschillende vragen binnen gekomen over geschoren schapen die met slecht weer op de dijken lopen maar eerder ook over schapen die met warm zonnig weer de dikke winterjas nog aan hebben. Is hier sprake van een welzijnsprobleem? Deze vraag is lastig te beantwoorden. Voor alle duidelijkheid; ideaal zijn dergelijke situaties zeker niet. Enige achtergrondinformatie over wet- en regelgeving en over de isoleren de werking van wol is wellicht op zijn plaats.

Wet- en regelgeving

Er is een heel scala aan wet- en regelgeving betreffende dieren. De belangrijkste is de raamwet Wet Dieren waarin een aantal oude wetten bijeen gebracht is. De wet stelt een beperkt aantal regels en biedt daarnaast de mogelijkheid allerlei zaken te regelen in Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB´s) en ministeriële regelingen. In de basis komt het erop neer dat dieren wettelijk gezien ''wezens met gevoel'' zijn. Belangrijk uitgangspunt voor de wet is de eigenwaarde van dieren, zijnde wezens met gevoel, hetgeen wettelijk erkend is. Bij wet is bepaald dat dieren vrij moeten zijn van:
a. dorst, honger en onjuiste voeding;
b. fysiek en fysiologisch ongerief;
c. pijn, verwonding en ziektes;
d. angst en chronische stress;
e. beperking van hun natuurlijk gedrag;
''voor zover zulks redelijkerwijs kan worden verlangd''.

Wol en bescherming tegen hoge en lage temperaturen

Bij de geboorte hebben schapenlammeren al een laagje wol. Deze wol blijft bij niet zelf ruiende rassen levenslang doorgroeien. Daarom moeten schapen met enige regelmaat geschoren worden. Wol heeft een goede isolerende werking bij overdracht van warmte vanaf en naar het lichaam en de vacht van een schaap speelt daarom een belangrijke rol bij de thermoregulatie van het dier. Bij het in stand houden van de lichaamstemperatuur spelen onder andere de volgende factoren een rol: lengte van de vacht, droog of nat zijn van de vacht, soort wol en daarmee het ras, omgevingstemperatuur, windsnelheid, luchtvochtigheid en warmteproductie. Het schaap kan zich snel aanpassen aan verschillende omgevingstemperaturen onder andere door aanpassing van de warmteproductie en daarbij speelt de voeropname een rol.
De meeste schapen worden voor de aflamperiode of in het begin van de zomer geschoren. In de winter, bij of direct na het opstallen geschoren schapen hebben, afhankelijk van de omgevingstemperatuur, een hogere ruwvoeropname maar een duidelijk lagere ademfrequentie. Als de dieren na het scheren in een tochtvrije stal droog kunnen liggen en voldoende ruwvoer op kunnen nemen is het geen bezwaar om de dieren te scheren zelfs als het in de stal vriest. Na de geboorte van de lammeren kunnen de ooien met de lammeren naar buiten als de wol voldoende is uitgegroeid. Dit is in de regel zes tot acht weken na het scheren het geval. 
Schapen die buiten worden geschoren moeten de eerste dagen na het scheren tegen extreme weersomstandigheden worden beschermd door ze beschutting te bieden. Zeker in de brandende zon lopen ze het risico op verbranding. 

De voorzichtige conclusie is dat direct na het scheren zon een grotere vijand is dan kou, en ook nattigheid kan weerstaan worden mits er een laagje wol aanwezig is. Lanoline ofwel door het schaap aangemaakt wolvet zorgt voor een waterafstotende werking. Geschoren schapen bij slechte weersomstandigheden in de wei oogt misschien niet prettig, maar het fysieke ongerief lijkt beperkt. Randvoorwaarden is dat er voldoende (gras)voer aanwezig is om de interne kachel op te stoken. Jonge lammeren zoeken het liefst bescherming tegen extreme weersomstandigheden. Op koude, natte dagen liggen ze vaak in de luwte tegen de ooien aan.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.