Definitieve Leverbotprognose najaar en winter 2017/2018

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Definitieve Leverbotprognose najaar en winter 2017/2018

12-12-2017: 

In Noord- en West-Nederland kan een late leverbotbesmetting voorkomen. Verder verwacht de Werkgroep Leverbotprognose geen ernstige leverbotbesmetting.

In Noord- en West-Nederland is in de herfst meer neerslag gevallen dan normaal en dit heeft geleid tot een duidelijke toename in het aantal leverbotslakken. Daarnaast zorgde de relatieve hoge temperatuur voor een vermeerdering in de leverbotslak. Hierdoor is vanaf eind oktober in deze regio een leverbotbesmetting mogelijk. Hoge temperaturen in de wintermaanden kunnen zorgen voor een doorlopende afzet van besmettelijke cysten op het gras. Vooral vee dat in de winter in gebieden met verhoogd waterpeil of in de regio Noord- en West-Nederland wordt geweid, moet rekening houden met een vergrote kans op een ernstige
leverbotbesmetting.

Op laaggelegen percelen en in gebieden met verhoogd waterpeil heeft de neerslag in augustus en september al gezorgd voor een toename van het aantal besmette leverbotslakken. Op betreffende percelen kan vanaf september een leverbotbesmetting op het gras zijn afgezet. Na de droogte in voorjaar en zomer heeft de hoeveelheid neerslag in de herfst in Zuid- en Oost-Nederland nauwelijks invloed gehad op het aantal leverbotslakken. Zelfs als door hogere temperaturen verdere ontwikkeling plaats kan vinden, verwacht de werkgroep in deze regio geen ernstige leverbotbesmetting.

Lees hier de hele prognose

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.