Promotie Christian Scherpenzeel: Grote vermindering antibioticagebruik in de Nederlandse melkveehouderij

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Promotie Christian Scherpenzeel: Grote vermindering antibioticagebruik in de Nederlandse melkveehouderij

17-11-2017:  Op donderdag 14 december 2017 promoveert Christian Scherpenzeel, dierenarts in het UGA Team van GD, aan de Universiteit Utrecht op zijn onderzoek naar de balans tussen antibioticumgebruik bij het droogzetten van melkkoeien en de gevolgen daarvan voor diergezondheid en het daarmee samenhangende dierenwelzijn. Dit onderzoek vormt mede de basis van het in korte tijd sterk gedaalde antibioticagebruik in de melkveehouderij in Nederland.

Mastitis (uierontsteking) is een pijnlijke aandoening bij melkkoeien, die leidt tot verlies van melkproductie, antibioticumgebruik en verstoring van het dierenwelzijn. Mastitis wordt veroorzaakt door bacteriële uierinfecties, die ook kunnen ontstaan gedurende de periode dat een koe geen melk geeft (de droogstand). Het standaard behandelen van koeien met antibiotica tijdens de droogstand maakte decennia lang een belangrijk onderdeel uit van de maatregelen om uierinfecties in de droogstand te behandelen en te voorkomen. Preventief antibioticagebruik is echter, vanwege de mogelijke bevordering van de ontwikkeling van antibioticumresistentie, sinds 2012 verboden in Nederland.

Zonder ernstige gevolgen

Christian inventariseerde een aantal methodes om koeien te selecteren voor antibioticabehandeling bij het droogzetten, de daarmee samenhangende gevolgen voor de uiergezondheid, het antibioticumgebruik en de economische effecten ervan. Tevens werd aandacht besteed aan de mindset van melkveehouder en dierenarts. Mede op basis daarvan is een grote verandering in het uiergezondheidsmanagement in de melkveehouderij succesvol geïmplementeerd. Het standaard met antibiotica droogzetten is vervangen door ‘selectief droogzetten’: het selecteren van melkkoeien om met antibiotica te behandelen in de droogstandsperiode. Vrijwel alle 17.000 melkveehouders voerden dit in, zonder dat dit tot ernstige gevolgen voor de diergezondheid heeft geleid.

De promotie vindt plaats op donderdag 14 december 2017 van 14:30 - 15.30 uur in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht.
De promotor is prof. dr. T.J.G.M. Lam.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.