Mineralencheck nu ook met fosfor

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Mineralencheck nu ook met fosfor

21-11-2017: 

De Mineralencheck is uitgebreid met fosfor. Dat betekent dat melkveehouders nu via tankmelk eenvoudig inzicht kunnen krijgen in de fosforuitscheiding van hun koppel melkvee. Het is voor het eerst dat een dergelijke test in Nederland beschikbaar komt.

Met de toevoeging van fosfor staan er straks vijf mineralen op de uitslag van de Minderalencheck: jodium, selenium, zink, koper en fosfor. De uitslag vertelt of er teveel of juist te weinig mineralen worden gevoerd aan het melkvee, en helpt bij te sturen waar nodig.

Waarom fosfor meten?
Het afgelopen jaar had de fosfaatregelgeving een grote impact op de Nederlandse melkveehouderij. Door de strengere bemestingsnormen nemen de fosforgehaltes in de mest af, wat op termijn ook effect zal hebben op het fosforgehalte in het ruwvoer. De uitdaging is de koeien hierbij gezond en productief te houden.

Een langdurig te laag fosforgehalte in het rantsoen kan zorgen voor een verminderde voeropname, afname van het lichaamsgewicht en een lagere melkproductie. Om fosforgebrek te voorkomen is het van belang om de opname en uitscheiding van fosfor zo goed mogelijk in beeld te hebben.

Inzicht in de werkelijke fosforuitscheiding
Fosfor dat via het rantsoen is opgenomen verlaat het lichaam voornamelijk via de melk en de mest. Op basis van de tot nu toe beschikbare gegevens worden momenteel veel rantsoenen op melkveebedrijven samengesteld met de aanname dat één liter melk één gram fosfor bevat. In werkelijkheid blijkt het fosforgehalte in tankmelk tussen bedrijven sterk te variëren. Door in de rantsoenberekening gebruik te maken van het werkelijke fosforgehalte in de tankmelk, kunnen melkveehouders samen met hun voeradviseur en/of dierenarts de koeien beter op de norm voeren, zonder dat de diergezondheid en melkproductie door een mogelijk fosfortekort in gevaar komen.

Twee, vier of zes metingen
Wie zich aanmeldt voor de Mineralencheck kan kiezen tussen twee, vier, of zes tankmelkmetingen per jaar. Momenteel maken ruim 2.600 melkveehouders gebruik van de mogelijkheid om op deze manier een optimum te bereiken in hun mineralenmanagement. In januari 2018 zien zij zonder extra kosten fosfor er automatisch bij staan op de uitslag.
Melkveehouders die zich vóór 20 december 2017 aanmelden voor de Mineralencheck ontvangen in januari/februari 2018 hun eerste uitslag, met daarop dus vijf mineralen. Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Meld u aan

FIT

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.