ILT-uitbraken in Midden-Nederland

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

ILT-uitbraken in Midden-Nederland

7-11-2017: 

Sinds juli dit jaar is er sprake van een verhoogd aantal uitbraken van ILT, met name in de regio Midden-Nederland. Begin augustus is een bijeenkomst georganiseerd met dierenartsen en opfokkers betrokken bij bedrijven in die regio. Maatregelen om uitbraken te beperken en voorkomen zijn besproken en pluimveehouders zijn geïnformeerd. Ondanks deze verhoogde alertheid zijn de afgelopen maanden nog meerdere uitbraken vastgesteld, ook buiten de regio van de eerste besmettingen.

Dieren die eenmaal met ILT-virus zijn besmet, blijven het virus levenslang uitscheiden. Bovendien blijft het ILT-virus minimaal een week besmettelijk in mest en drie tot tien weken in kadavers. Bezoekers kunnen het virus bovendien makkelijk verslepen naar andere bedrijven. De preventie van ILT ligt in goede bedrijfshygiëne en reiniging en desinfectie. Daarnaast dient het opzetten van een pas gevaccineerd koppel op een bedrijf met onbeschermde dieren te worden vermeden.

Vaccinatie

In geval van een uitbraak kan een noodvaccinatie van de nog niet aangetaste dieren plaatsvinden. De vaccinatie dient bij voorkeur met oogdruppel te gebeuren. Oogdruppelvaccinatie geeft bescherming na een dag of vijf. Een water- of sprayvaccinatie werkt minder goed en is langzamer in de opbouw van bescherming (grofweg een week trager) en het vaccin kan gaan spreiden en problemen veroorzaken binnen het koppel of zelfs daarbuiten. Bij een hoge besmettingsdruk is het advies twee keer te vaccineren (oogdruppel): op drie à vier weken en op 12 tot 14 weken leeftijd. 


Het kaartje geeft de gebieden weer waar de laatste melding zich bevindt (zwart) en waar de afgelopen 8 weken (rood) en de 8 weken daarvoor (oranje) meldingen zijn geweest. Het aangekleurde gebied is gebaseerd op de eerste twee cijfers van de postcode en is daarmee indicatief voor de locatie van de melding maar niet voor de grootte van het gebied met een verhoogd risico.Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.