Erbovenop zitten

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Erbovenop zitten

7-11-2017:  De nauw verwante CAE- en zwoegerziektevirussen veroorzaken bij geiten en schapen een ziekte die gepaard gaat met chronische ontstekingen. Dit wilt u natuurlijk goed in de hand houden en daarom heeft GD een zwoegerziekte en CAE Tankmelk Check ontwikkeld.

De chronische ontstekingen die worden veroorzaakt door CAE en zwoegerziektevirussen zitten bij geiten en schapen in de uiers, gewrichten, longen en hersenen. Na verloop van tijd zijn bij geiten verminderde melkproductie en dikke gewrichten de belangrijkste verschijnselen. Bij schapen komen knobbeluiers en een moeilijke ademhaling het meeste voor.

Het geiten CAE-virus kan ook voor besmetting zorgen bij schapen. Andersom is het schapen zwoegerziektevirus ook voor geiten gevaarlijk. De dieren raken geïnfecteerd door het drinken van besmette biest en melk, door het inademen van het virus en door zowel direct als indirect contact met geïnfecteerde dieren.

In de praktijk is contact met niet GD-gecertificeerde dieren of koppels vaak de oorzaak van een uitbraak op CAE- en zwoegerziekte gecertificeerde bedrijven.

Redenen waarom het virus vaak lang onder de radar blijft zijn:

• het lentivirus (het virus veroorzaakt een langzaam verloop van de ziekte);
• de antistoffen (de aanmaak van antistoffen kan maanden tot jaren duren);
• en de klinische verschijnselen (uiten zich in de regel pas na jaren).

Nieuwe testen

Als aanvulling op de CAE- en zwoegerziekte certificering heeft GD een CAE- en zwoegerziekte Tankmelk Check ontwikkeld. Door deze extra check wordt de betrouwbaarheid van de CAE- en zwoegerziektestatus van uw koppel, en daarbij de kans om een uitbraak vroegtijdig te signaleren, vergroot. Mocht u niet in de certificering zitten, dan kan de CAE- en Zwoegerziekte Tankmelk Check een handige tool zijn om te onderzoeken wat de status van uw bedrijf is en op deze manier een vinger aan de pols te houden.

Individueel bemonsteren

Wilt u een individueel dier bemonsteren? Dat kan ook! U kunt dan een los melkmonster insturen.

CAE Tankmelk Check     Zwoegerziekte Tankmelk Check


CAE- en zwoegerziekte aanpak

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.