Twee nieuwe haarden van rundertuberculose in België

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Twee nieuwe haarden van rundertuberculose in België

31-10-2017:  De afgelopen maanden zijn er twee nieuwe haarden van rundertuberculose in België bevestigd in de provincie Antwerpen. Op Europees niveau blijft België vrij van tuberculose. Het detecteren van sporadische gevallen, zoals bij de twee haarden in 2016 en de haarden waarvan nu sprake is, brengt dit statuut niet in gevaar. 

Op 31 juli 2017 werd een eerste haard van rundertuberculose bevestigd op het bedrijf van een veehandelaar en vleesveehouder in de provincie Antwerpen met circa 65 runderen. Deze haard werd bevestigd na het vaststellen van letsels bij twee runderen in het slachthuis. Na het uitvoeren van een algemene tuberculinatie, werden vier runderen positief bevonden en vier andere runderen waren twijfelachtig. Op de vier geïdentificeerde contactbedrijven werden de aanwezige runderen onderworpen aan een tuberculinatie. Dit is de meest gebruikte methode voor de diagnostiek van rundertuberculose. 

Naar aanleiding van dit epidemiologisch onderzoek en het uitvoeren van de intradermale tuberculinaties werd een tweede haard, eveneens in de provincie Antwerpen, geïdentificeerd en vervolgens bevestigd op 15 september 2017. Het gaat om een gemengd bedrijf van circa 180 runderen. De twee runderen die letsels vertoonden in het slachthuis en aan de basis lagen van de ontdekking van de eerste haard, verbleven ongeveer 6 jaar op dit bedrijf. Ook vier van de acht runderen die reageerden op de bij de eerste haard uitgevoerde tuberculinatietest, waren afkomstig van dit bedrijf. De algemene tuberculinatie bracht 49 positieve runderen en 22 twijfelgevallen aan het licht gebracht. Er werden 250 contactbedrijven geïdentificeerd. 

Het FAVV treft de nodige maatregelen om een verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen en wil de aandacht vestigen op het belang van de post-mortem keuring in het slachthuis en het correct uitvoeren van tuberculinaties. Eind 2018 wordt een nieuwe aanpak voor het toezicht op en de bestrijding van rundertuberculose van kracht. De intradermale tuberculinaties worden dan vooral vervangen door bloedtesten. Tot dan blijven de bepalingen voorzien in het Koninklijk Besluit van 2002 betreffende de bestrijding van rundertuberculose van toepassing. (Bron: Agriholland/FAVV)

Wij adviseren veehouders om bij het aanvoeren van een dier uit België vooraf de bedrijfsstatus op te vragen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.