Leverbotprognose: nu en eind november

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Leverbotprognose: nu en eind november

24-10-2017:  De voorlopige leverbotprognose laat zien dat het niet eenvoudig is om voor heel Nederland met een eenduidige voorspelling te komen van de te verwachten leverbotinfecties. 
Natuurlijk moeten schapenhouders op natte percelen rekening houden met een infectie, maar was het niet veel beter om de schapen daar niet te weiden in perioden dat de dieren daar een infectie op kunnen nemen? In Zuidoost-Nederland was het de afgelopen maanden zo droog dat het risico op een infectie zeer klein is, ook de komende maanden. Voor de rest van Nederland zijn de komende maanden de hoeveelheid neerslag en de temperatuur bepalend. 

Hoeveelheid neerslag

De laatste jaren zien we in het najaar meer neerslag dan we gewend waren. Als dat ook de komende maanden het geval is en de temperatuur voldoende hoog, dan gaat de ontwikkeling van jonge stadia van de leverbot verder en kunnen nog infecties op het gras worden afgezet die risico’s voor schapen met zich meebrengen. 

Definitieve voorspelling

Eind november komt de Werkgroep Leverbotprognose met een definitieve voorspelling. Kijk rond die tijd op www.leverbot.nl om te weten of maatregelen nodig zijn. Of meld u hier aan voor de leverbotalert, zodat u zelf een leverbotprognose ontvangt. Vooralsnog zijn geen maatregelen nodig behalve op nattere percelen waar vanaf september eigenlijk geen schapen meer hadden mogen lopen. 


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.