De ziekte van Weil bij een pup

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

De ziekte van Weil bij een pup

15-10-2017:  Twee dagen na een vaccinatie tegen onder andere leptospirose kreeg een puppy koorts en werd hij icterisch. Ondanks een behandeling overleed het dier. Hij werd aangeboden ter sectie en de klinische verdenking was leptospirose (ziekte van Weil).

Sectie

 

Macroscopisch bleek het dier inderdaad ernstig icterisch: de lever was gezwollen en te bleek met puntbloedingen en ook op de nieren waren puntbloedingen zichtbaar. Het bacteriologisch vervolgonderzoek op darminhoud en lever was negatief.

Het leverweefsel was histologisch ernstig veranderd: de hepatocyten lagen los van elkaar (dissociatie) en hadden een gezwollen aspect, enkele hepatocyten waren necrotisch. Er waren slechts geringe aantallen ontstekingscellen in de lever gelegen. De immuunhistochemische kleuring die leptospiren aantoont was positief. De immuunhistochemische kleuring die leptospiren aantoont was positief. Deze kleuring maakt geen onderscheid tussen de verschillende serovars van leptospiren, en de precieze serovar is niet bepaald.

leptospirose

Leptospira icterohaemorrhagiae

Bij honden is Leptospira icterohaemorrhagiae  degene die typische leverlaesies geeft. Voor deze serovar is de hond (en de mens ) een toevallige gastheer. De infectie treedt op vanuit een gecontamineerde omgeving. Ratten zijn symptoomloze dragers voor deze serovar van leptospirose en de besmetting van de omgeving gaat via de rattenurine. Een infectie treedt meestal op bij honden die bijvoorbeeld veel zwemmen. Toch wordt de aandoening ook bij pups gevonden, die dan blijkbaar in een besmette omgeving zijn verbleven. Het betreft dan vaak pups die onvoldoende maternale immuniteit hebben, omdat de entstatus van het moederdier niet optimaal is, of omdat deze immuniteit alweer aan het afnemen is. De incubatietijd van leptospirose is vier tot vijf dagen. Dit betekent dat er is gevaccineerd nadat de infectie al was opgetreden. Leptospirose is een zoönose, wat betekent dat mensen in contact met (dezelfde) besmette omgeving ook risico lopen.

Conclusie

De pup is overleden aan ernstig leverfalen ten gevolge van leptospirose. Deze pup werd toevallig iets voor het overlijden ook ingeënt tegen leptospirose, maar deze vaccinatie was niet de doodsoorzaak.  De vaccinatie kon ook geen effect meer sorteren tegen de reeds opgelopen infectie, omdat het enige tijd duurt voordat er voldoende bescherming is opgebouwd. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.