Tekenbeet bij paarden: welk monstermateriaal laat je onderzoeken?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Tekenbeet bij paarden: welk monstermateriaal laat je onderzoeken?

29-8-2017:  De Ixodus ricinus (de schapenteek) kan de ziekte van Lyme en Anaplasma overbrengen. Deze tekensoort komt van oudsher veel in Nederland voor. Tussen 2007 en 2013 werden tijdens onderzoek op elf verschillende locaties in Nederland en België meer dan dertienhonderd teken van een andere soort gevonden: de Dermacentor reticulatus. Deze kan drager zijn van piroplasmose en vormt tegenwoordig een serieuze inheemse bedreiging. 

In het recent door GD geïntroduceerde tekenpakket (artikelnr. 11429) wordt middels PCR-onderzoek in een EDTA-bloedmonster gekeken naar anaplasma en piroplasmose (veroorzaakt door Babesia caballi of Theileria equi). Anaplasma kan verschijnselen geven als koorts, lusteloosheid, gebrek aan eetlust en dikke benen. Bij piroplasmose variëren acute verschijnselen van hoge koorts, ernstige bloedarmoede, geelzucht tot bloed in de urine. In een meer chronisch stadium komen gewichtsverlies en wisselende periodes met koorts, slecht presteren en verlies van spiermassa voor. 

De veroorzaker van de ziekte van Lyme (Borrelia burgdorferi) circuleert  maar een zeer korte periode in de bloedbaan. PCR-onderzoek op EDTA-bloed geeft dus veel kans op een vals-negatieve uitslag. GD raadt voor onderzoek naar deze verwekker daarom aan urine in te sturen (artikelnr. 11352). 

Uiteraard kunnen Anaplasma, Babesia en Theileria ook als individuele ziekteverwekkers onderzocht worden. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.