Brucella suis-infectie gevonden bij een hond

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Brucella suis-infectie gevonden bij een hond

7-8-2017: 

Bij een hond die in Nederland is geboren en niet recent in het buitenland was geweest, is een infectie met Brucella suis geconstateerd. Het type van deze bacterie dat gevonden is bij de geïnfecteerde hond, is Brucella suis biovar 1, die tot ziekte bij mensen en dieren kan leiden.

Waarom is dit belangrijk?

Brucella suis biovar 1 is een bacterie die in Nederland niet voorkomt. Wettelijk is er een meldingsplicht voor brucellose bij dieren en mensen. Als besmettingen bij varkens geconstateerd worden zal dat leiden tot exportbelemmeringen.  

Waar komt deze infectie vandaan?

Volgens onderzoekers van Wageningen Universiteit is de bron van de infectie de voeding van de hond, namelijk uit Zuid-Amerika geïmporteerde hazen, die verwerkt waren in rauw-vleesrantsoenen voor honden.

Brucella suis bij honden

Kan ik mijn hond op het erf los laten lopen?


De besmetting met Brucella suis biovar 1, die nu gevonden is, is in Nederland niet eerder gevonden. Er lijkt daarom geen risico om uw hond los te laten lopen op het erf.

Mag ik mijn hond toelaten in de stal?


Nee, het is nooit verstandig om honden toe te laten in varkensstallen. U voorkomt daarmee overdracht van ziekten naar uw varkens of verspreiding van (andere) ziektekiemen binnen uw bedrijf.

Ik heb een jachthond, loopt mijn bedrijf een risico?

Jachthonden kunnen in contact komen met hazen of wilde zwijnen die besmet zijn met Brucella suis biovar 2. Er is een mogelijk risico dat uw hond een infectie met Brucella suis biovar 2 overdraagt op de varkens. Het is daarom belangrijk dat jachthonden zeker niet in varkensstallen komen.

Hoe herken ik een Brucellabesmetting bij mijn hond?

Een besmetting met Brucella suis bij uw hond kan zich uiten in: koorts, ontsteking van de bijbal van de reu en zwakte in de achterpoten door osteomyelitis in de ruggenwervels.

Mag ik mijn hond rauw vlees (BARF) voeren?

Om te voorkomen dat de hond besmet wordt vanuit rauw vlees wordt afgeraden rauw vlees te voeren.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.