Warmte, weide en watervoorziening

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Warmte, weide en watervoorziening

19-7-2017: 

Ook koeien hebben bij warmer weer meer water nodig. Hoe is watervoorziening voor de melkkoeien bij u in de weide?

Een melkkoe kan al vanaf 21° Celsius last hebben van de warmte. Hittestress leidt al snel tot verminderde voeropname en pensverzuring, met een grotere kans op melkproductiedaling, uierontsteking en klauwproblemen.

Bij hittestress is de vochtbehoefte veel hoger dan bij normale weersomstandigheden. Een belangrijk punt in de strijd tegen hittestress in de wei is dan ook dat het drinkwater schoon, smakelijk en voldoende beschikbaar is. De waterbehoefte van koeien laat zich helaas niet simpel uitdrukken in een aantal liter water per koe per dag. Hoeveel water koeien op een dag nodig hebben is afhankelijk van verschillende factoren zoals de temperatuur, de relatieve luchtvochtigheid, het drogestofgehalte van het rantsoen, de melkproductie en het gewicht van de koe.

Het kan zinvol zijn om te controleren of de drinkwatervoorziening in de weide in orde is, door na te gaan of er voldoende waterpunten zijn en de aanvoersnelheid van het water te checken. Het is bij weidende koeien zaak dat 10 procent van de koppel tegelijkertijd kan drinken. Bedenk dat iedere koe maximaal 5 minuten en circa 20 liter water per drinkmoment drinkt. Een eenvoudige en praktische methode om de toevoersnelheid van het water te meten, is door te meten hoeveel water u in één minuut verzamelt bij ieder drinkpunt. Is de toevoersnelheid van het water in de drinkbak lager dan 20 liter per minuut? Dan is dit een punt van aandacht. Bespreek met uw adviseur wat de mogelijkheden zijn om dit aan te passen. 

Controleer de waterkwaliteit op de drinkplaats via de Drinkbakcheck

Bekijk hier het draaiboek Hittestress


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.