Tien tips voor een goede waterkwaliteit

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Tien tips voor een goede waterkwaliteit

18-7-2017: 

Goed en voldoende drinkwater is een belangrijke voorwaarde voor vitale koeien en een essentieel onderdeel van gezonde voeding. Een koe vreet immers minder als zij een matige of slechte kwaliteit water tot haar beschikking heeft. Om ervoor te zorgen dat een koe voldoende water opneemt, is het belangrijk dat het water smakelijk, beschikbaar en van goede kwaliteit is. Hierbij 10 praktische ‘watertips’:

 1. Het lijkt een open deur, maar een goede drinkwaterkwaliteit en daarmee een goede wateropname, begint bij het regelmatig schoonmaken van de waterbakken. Als u zichtbare vervuiling in de drinkbakken ziet of het water niet fris ruikt, is de eerste stap het schoonmaken van de waterbakken. Helpt dit niet, of komt de vervuiling snel terug, dan kan wateronderzoek inzicht geven in de mogelijke oorzaak van de vervuiling van het water in de drinkbak.
 2. Hoe ruikt het water op de drinkplaats? Zou u een glas water uit de drinkbak drinken? Water dat bij de ingang of eigen bron goed is, kan toch van onvoldoende kwaliteit zijn op de drinkplaats. Het water kan namelijk door leidingen stromen die van slechte kwaliteit zijn of een vervuilde binnenzijde hebben (biofilm). Check regelmatig of het water op de drinkplaats voldoet aan de eisen voor veedrinkwater.
 3. Als uit de wateruitslag blijkt dat het bronwater chemisch niet in orde is, dan is het raadzaam om een geschikt waterbehandelsysteem te plaatsen of de keuze voor leidingwater te maken. Hebt u een waterbehandelsysteem, dan kan de oorzaak van de vervuiling liggen bij het niet goed functioneren daarvan. Het is daarom belangrijk om deze eerst goed te (laten) controleren.
 4. Ziet u een slijmerige laag in de drinkbak terwijl u hem net hebt schoongemaakt? Onderzoek dan of het water op de drinkplaats (bacteriologisch) verontreinigd is. Controleer of de waterleiding is dichtgeslibd. Dit doet u door ergens in de stal een koppeling van het waterleidingsysteem los te draaien en de binnenkant te bekijken. Voelt en ziet u een laag met vervuiling, eventueel in combinatie met een slijmlaag? Dan kan het zinvol zijn om de slijmlaag te verwijderen door bijvoorbeeld de leidingen te reinigen of ontsmetten. 

Bekijk hier alle 10 de tips

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.