Spenen zeggen iets over de melkmachine

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Spenen zeggen iets over de melkmachine

27-7-2017: 

Bij een goed functionerende melkmachine zijn de spenen na het melken droog, zacht en warm. De huid is gaaf en heeft een normale kleur. Ziet u bij meer dan tien procent van de koeien vereelte speenpunten, sterk gezwollen spenen of zwellingen aan de speenbasis na afname van het melkstel, dan kan de melkmachine een rol spelen. U kunt de afstelling van de melkmachine laten controleren door middel van een meting tijdens het melken, de zogenaamde natte meting.

Speenpuntvereelting

Speenpuntvereelting ontstaat door de druk van de tepelvoering op de speenpunt. We onderscheiden de gladde, lichtgele eeltringen die vaker worden waargenomen en de gerafelde, sterk uitgestulpte eeltranden die minder vaak worden gezien. Spenen met een overmatige speenpuntvereelting hebben een grotere kans op een mastitisinfectie. 

Speenpuntvereelting komt meer voor bij koeien met lange spitse spenen. Naarmate de (machine) melktijd langer wordt, neemt de kans op vereelting toe. Met een goede afstelling van de melkmachine kan overmatige speenpuntvereelting beperkt blijven. Het type tepelvoering, de beweging van de voering, het vacuüm onder de speen en de mate van blindmelken zijn van invloed op de mate van speenpuntvereelting. Niet meer dan 10 procent van de koeien mag één of meer gerafelde speenpunten hebben. Om speenpuntvereelting op uw bedrijf te kunnen scoren is er de UGA Scorekaart Speenpuntvereelting

Harde, gezwollen spenen

Direct na afname van de melkstellen worden soms harde en gezwollen spenen waargenomen. Soms gaat het gepaard met een rood- of zelfs paarsverkleuring. Deze afwijkende speenconditie ontstaat door het niet goed sluiten van de tepelvoering, een te hoog vacuüm, te lang blindmelken of het gebruik van niet passende tepelvoeringen.

De bloedcirculatie wordt verstoord en er ontstaat vochtophoping in de speenwand. Er is sprake van een bedrijfsprobleem indien deze aandoening bij meer dan 10 procent van de koeien voorkomt. Naast gezwollen spenen worden ook harde, platte spenen waargenomen. Te lange sluitingsfases, te stugge tepelvoeringen en versleten tepelvoeringen zijn hiervan vaak de oorzaak.

Zwellingen aan de basis van de speen 

Door een hoog vacuüm in de kop van de tepelvoering kunnen zwellingen aan de basis van de speen ontstaan. Deze zijn waar te nemen na afname van de melkstellen. Bij een hoog vacuüm in de kop van de tepelvoering kruipt de tepelvoering op en het melken verloopt niet vlot en volledig. Hierdoor neemt de kans op uierinfecties toe. Ook bij deze aandoening gaan we uit van een norm van maximaal 10 procent van de koppel. Belangrijkste oorzaak van een verhoogd kopvacuüm is een tepelvoering met een te ruime schachtdiameter. Indien het kopgat van de tepelvoering daarbij erg klein is, kan het melkstel bij afname aan de spenen blijven hangen en kunnen er aan de basis van de speen wonden ontstaan.

Natte meting melkmachine

Wanneer bij één of meerdere aandoeningen de norm is overschreden, is het mogelijk om een meting tijdens het melken te laten uitvoeren. Hierbij worden de melkmachine, de melkmethode en de koeien in onderlinge samenhang beoordeeld. Op die wijze kunnen de oorzaken van klachten sneller worden opgespoord. Een natte meting kan natuurlijk ook worden aangevraagd indien er klachten zijn over teveel zichtbare mastitis, een verhoogd celgetal, lastige koeien tijdens het melken of onvoldoende uitmelken. Bij de meting worden ook nog andere factoren geanalyseerd die relevant zijn voor de uiergezondheid zoals de huisvesting, de voeding en alle relevante bedrijfsgegevens. Neem voor het uitvoeren van een natte meting contact op met het UGA Team van GD via dit formulier.

  

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.