Samenvatting EIA bijeenkomst 13 juli

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Samenvatting EIA bijeenkomst 13 juli

20-7-2017: 

Recentelijk werd paardenhoudend Nederland in opschudding gebracht door het eerste vastgestelde geval van een paard met Equine infectieuze anemie (EIA) in ons land. In reactie op de ontstane onrust werd vanuit de Helpdesk Paard (voor dierenartsen) in samenwerking met de Faculteit Diergeneeskunde, NVWA, WBVR, KNMvD (GGP) en Vee & Logistiek Nederland afgelopen week in Ermelo bij het KWPN hoofdkantoor een bijeenkomst georganiseerd waarin een update werd gegeven geven over EIA en de situatie op dit moment in Nederland en de ons omringende landen. Alle partijen werkten belangeloos mee om op dit gebied een eenduidige boodschap richting de paardensector te formuleren. 


In een verkort programma sprak Dr. Kees van Maanen (GD) over de ins en outs van EIA in Nederland en de actuele situatie in ons omringende landen. Hierbij kwam andere aanpak in Duitsland en Zwitserland naar voren ten opzichte van Nederland. Informatie van Dr. Eefke Weesendorp (WBVR) liet zien hoe in dit geval het proces van de diagnostiek in Nederland is verlopen en welke vervolgtesten er momenteel worden uitgevoerd. 

Mr. Drs. Marcel Spierenburg (NVWA) liet ons zien hoe de regelgeving in Nederland op het gebied van EIA  eruit ziet en gaf een update van de stand van zaken en hoe deze regelgeving in Europees verband tot stand komt. Hierbij waren er veel vragen vanuit dierenartsen die zich richten op export. 

Tenslotte sprak Drs. Erik Gostelie (Vee & Logistiek Nederland) zijn zorg uit over de actuele handelssituatie in Nederland en het aantal landen dat de export van Nederland blokkeert. Er bleek bijvoorbeeld dat er exportcertificaten zijn die op verschillende manieren kunnen worden geïnterpreteerd. Hij schetste hoe zijn organisatie probeert de aanpak van dit soort problemen en handelsbeperkingen vanuit breder perspectief gestalte te geven door de juiste personen en organisaties met elkaar aan tafel te krijgen. Vanuit de SRP gaf Julius Peters aan dat een goed identificatie en registratiesysteem wenselijk is om de standplaatsen en daarmee contacten van paarden beter in kaart te kunnen brengen. Hiermee is het mogelijk sneller en betrouwbaarder om een vrij-status te geven voor paarden, bedrijven, gebieden en landen als een infectieuze aandoening als bijvoorbeeld EIA de kop op steekt.

Conclusie

De conclusie van de bijeenkomst, die door alle aanwezigen bijzonder goed werd gewaardeerd, was duidelijk. Laat dit geval van EIA een ‘wake up call’ zijn voor de sector om nu zaken rondom dierziekten en I&R gezamenlijk beter te gaan regelen dan momenteel het geval is. 

Presentaties en gestelde vragen bijeenkomst EIA

De presentaties die tijdens deze bijeenkomst zijn gebruikt en de gestelde vragen zijn verkrijgbaar. Wilt u ze ontvangen? Dan kunt u ze hier opvragen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.