Vakantietijd: denk aan een melkersprotocol

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Vakantietijd: denk aan een melkersprotocol

4-7-2017: 

Het is vakantietijd. Ook veel melkveehouders kiezen er de komende periode voor om er (met hun gezin) op uit te trekken. Hoe laat u het melken achter? Het is voor uw koeien het allerbeste wanneer het melken op dezelfde manier doorgaat.

Om uw vervanger hierbij te helpen is het handig een melkprotocol te maken. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een whiteboard gebruiken. Hierop kunt u beschrijven hoe u voorbehandelt, hoe zieke koeien te herkennen zijn en wat er met de afwijkende melk moet gebeuren. Daarnaast kunt u op het bord de nummers van de behandelde koeien noteren.

Bij dit melkprotocol voor in de melkput hoort eigenlijk ook een uitgebreider melkprotocol waarop een toelichting te vinden is over alle procedures rondom het melken en de werking van de melkmachine. Bijvoorbeeld de procedures rondom het spoelen en de handelingen voor en na het melken. Ook kunt u een overzicht geven van de handelingen die er elke dag, week, maand en zelfs jaarlijks gedaan moeten worden. Daarmee is het protocol ook een handige werklijst en een goed hulpmiddel bij het inwerken van nieuwe medewerkers.

Overigens is zo’n protocol niet alleen handig wanneer u op vakantie gaat. Mocht u onverwachts niet kunnen melken dan is het voor een vervanger of bedrijfsverzorger heel nuttig om te weten hoe het melken op uw bedrijf verloopt. Met een protocol is de overstap voor de koeien soepel geregeld en de veiligheid voor melk en koe gewaarborgd. Prettige vakantie!

Hieronder vindt u een 'leeg' voorbeeldprotocol dat u zelf in kunt vullen:
UGA zo melken wij hier

Hieronder vindt u de UGA-protocollen voor robotmelkers:
UGA-protocol voor robotmelkers (korte versie)
UGA-protocol voor robotmelkers (lange versie)
UGA-afvinklijst protocol robotmelkers
Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.