Maagdarmwormen in beeld

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Maagdarmwormen in beeld

31-7-2017:  Resistentie van maagdarmwormen voor bijna alle beschikbare anthelmintica is een groeiend probleem en deze resistentie zien we in Nederland in eerste instantie bijna altijd bij Haemonchus contortus, de belangrijkste maagdarmwormsoort bij schapen in Nederland. Omdat er naar verwachting op korte termijn geen nieuwe anthelmintica beschikbaar komen, zullen schapenhouders op een andere manier met maagdarmworminfecties om moeten gaan. 
Met dit als achtergrond hebben GD, WBVR en de Faculteit Diergeneeskunde de afgelopen jaren tien bedrijven in Nederland begeleid om op eigen bedrijf die andere aanpak vorm te geven. Binnen genoemd project hebben Eveline Dijkstra, dierenarts op Texel en Piet Vellema van GD de afgelopen drie jaar de bedrijven van Jan en Annette Hin en Jan Willem en Sonja Bakker op het eiland Texel begeleid. 

Workshop maagdarmwormen

Vorig jaar is dit project geëindigd maar beide bedrijven hadden aangegeven graag hun ervaringen met andere schapenhouders te willen delen. Dit laatste heeft zaterdag 29 juli j.l. plaatsgevonden. Ongeveer vijftig schapenhouders hebben zich ’s morgens om tien uur verzameld op het fokbedrijf van Jan Willem en Sonja Bakker. Na een korte uitleg van Piet Vellema over de achtergrond van dit project heeft vervolgens Jan Willem de aanwezigen meegenomen over zijn bedrijf en uitgelegd hoe hij nu met maagdarmworminfecties omgaat. Na een pannenkoekenlunch op de Catharinahoeve heeft Jan Hin, eigenaar van een biologisch bedrijf met onder andere Lakenvelders en schapen dat bijna al hun slachtdieren op het eiland Texel afzet, uitgelegd dat hij alleen anthelmintica inzet als dat op basis van mestonderzoek nodig blijkt. Dan behandelt hij ook alleen die lammeren waarvan hij denkt dat ze een behandeling nodig hebben. Aflammerende ooien worden op dit bedrijf niet ontwormd. 

Gericht beweiden en geregeld mestonderzoek uitvoeren

Zowel Jan Willem Bakker als Jan Hin benadrukten dat zij binnen het project vooral hebben geleerd dat het nodig is om goed op te letten, gericht te beweiden en geregeld mestonderzoek uit te voeren om te weten waar ze staan. Beiden zijn er van overtuigd geraakt dat schapen houden goed mogelijk is met heel beperkte inzet van behandelingen. De bezoekers gaven aan het eind van de dag aan dat ze een mooie en leerzame dag hebben gehad.

Meer informatie over wormen

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.