IBV-Variant 2 in aantocht?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

IBV-Variant 2 in aantocht?

31-7-2017:  In West-Europa hebben we te maken met een aantal IBV-varianten. Stammen als Massachusetts, D274, D1466 zijn oude bekenden. De meest voorkomende stammen zijn die van het type D388 (QX) en 793B-4/91. Het Xindadi-type wordt nog geregeld aangetroffen, en incidenteel ook andere stammen. Elk jaar vinden we wel een paar onbekende stammen, bijvoorbeeld uit een ander deel van de wereld, die daarna zelden of niet meer worden aangetroffen. Een voorbeeld is het Q1-type, dat in Nederland sinds 2013 enkele malen is aangetoond, maar zich niet heeft weten te vestigen.

Nieuw IB-type

Een voor Nederland nieuw type IB-virus is Variant 2. Dit IB-type is al jaren dominant in het Midden-Oosten en dook een paar jaar geleden op in de Baltische staten. Inmiddels heeft Variant 2 zich binnen Polen flink verspreid en zijn er enkele Nederlandse koppels elders positief getest op deze stam. Of Variant 2 zich in Nederland weet te vestigen is niet te voorspellen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.