Wanneer start je met opsporen van salmonelladragers?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Wanneer start je met opsporen van salmonelladragers?

23-6-2017: 

Melkveehouders vragen zich wel eens af wanneer ze het best kunnen beginnen met het opsporen van salmonelladragers.

Het antwoord hangt af van de situatie op uw bedrijf. Normaal gesproken is het advies om twaalf maanden na de eerste ongunstige tankmelkuitslag of twaalf maanden na het begin van de eerste klinische verschijnselen te starten met het opsporen van dragers. In de tussenliggende twaalf maanden kan de focus dan volledig liggen op het tegengaan van verspreiding van de infectie door hygiënemaatregelen, het scheiden van diergroepen en verhogen van de weerstand van uw runderen tegen salmonella. 

Bij bedrijven met een verhoogd risico op (complicaties na) salmonella-infecties bij mensen, zoals zelfzuivelaars, zorgboerderijen en kampeerboerderijen, adviseren we om vier maanden na een eerste ongunstige tankmelkuitslag te onderzoeken of de infectie zich verder op het bedrijf verspreidt. Maar ook op bedrijven met klinische salmonellose, als er gedurende één maand geen nieuwe runderen met salmonellose zijn gezien. De verspreiding van de infectie onderzoekt u met een combinatie van tankmelkonderzoek, een steekproefbloedonderzoek van de kalveren en mestputonderzoek. Als dit een of meer ongunstige uitslagen oplevert is het verstandig direct te starten met het opsporen en afvoeren van salmonelladragers.

Er zijn melkveehouders die om andere redenen, zoals een tekort aan fosfaatrechten, eerder willen starten met afvoer van dragers. In die situatie is het belangrijk om met uw dierenarts een afweging te maken tussen het voordeel (sneller verlagen van de infectiedruk) en de nadelen (meer mestkweken, meer runderen die mogelijk ten onrechte worden verdacht van dragerschap) van het vroegtijdig beginnen met het opsporen en afvoeren van dragers.

Klik hier voor meer informatie over de aanpak van salmonella


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.