Salmonellose bij geitenlammeren

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Salmonellose bij geitenlammeren

20-6-2017:  In het voorjaar van 2017 is Salmonella Typhimurium opnieuw aangetoond in mest van geitenlammeren en geitenlammeren die werden aangeboden voor pathologisch onderzoek. 
Vóór 2013 werd salmonellose bij geiten incidenteel vastgesteld en in die gevallen meestal als oorzaak van abortus. In de jaren na 2013 is salmonellose meerdere malen aangetoond bij lammeren op melkgeitenbedrijven. In alle gevallen betrof het een infectie met Salmonella Typhimurium. De ziekte zorgt voor diarree, uitdroging, sepsis en uitval. 

In 2016 werd salmonellose door de GGD aangetoond bij kinderen op een tweetal melkgeitenbedrijven waar zich bij de lammeren een probleem voordeed met salmonellose. Op verzoek van de opdrachtgevers van de monitoring zal GD voor een nadere inventarisatie in de komende weken een aantal bedrijven met recente salmonellaproblematiek gaan bezoeken. Salmonellose is een meldingsplichtige aandoening. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.