Hoe lang gaan tepelvoeringen mee?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Hoe lang gaan tepelvoeringen mee?

26-6-2017:  Ter voorkoming van uiergezondheidsproblemen en om vlot en goed uit te kunnen blijven melken is het belangrijk om tepelvoeringen tijdig te vervangen. Maar hoe weet je wanneer een tepelvoering aan vervanging toe is?

Om ongelukken te voorkomen zijn voor autobanden voldoende grip en goede waterafvoer heel belangrijk. Tijdig vervangen kan dan veel ellende besparen. Om te kunnen zien hoe ver de slijtage gevorderd is, hebben autobanden een nokje, dat langzaam slijt door het gebruik. Hoe korter het nokje, hoe verder de slijtage. Tepelvoeringen hebben zo’n nokje niet. Hoe weet u dan wanneer een tepelvoering aan vervanging toe is? Hiervoor kunt u een eenvoudige berekening maken. 

Eenvoudige berekening

De fabrikant geeft aan na hoeveel melkingen de voering aan vervanging toe is. Dit kan per merk en materiaal verschillen. Met die informatie, en met het aantal melkstellen op uw bedrijf, het aantal melkkoeien en het aantal keer melken per dag, kunt u dan berekenen wanneer u de tepelvoering moet vervangen.

Deze berekening is als volgt: 

Aantal melkkoeien x
aantal keer melken/dag
-------------------------------- = aantal melkingen per melkstel/dag
Aantal melkstellen


Aantal melkingen
volgens fabrikant
-------------------------------- = aantal dagen te gebruiken
Aantal melkingen
per melkstel/dag

Een voorbeeld
Een bedrijf met 100 melkkoeien en 3 keer daags melken in een 2 x 10 zij aan zij. Dan wordt de berekening:

100 x 3 / 20 = 15
2500 / 15 = 167 dagen is 5,5 maand

De tepelvoeringen moeten dus na 5,5 maand worden vervangen.

Optimale uiergezondheid

Verouderde tepelvoeringen worden minder goed gereinigd, dat kan leiden tot verminderde uiergezondheid . Anderzijds blijft u door het tijdig vervangen van tepelvoeringen vlot en goed uitmelken, waardoor de spenen niet onnodig worden belast en de uiergezondheid optimaal blijft.
 
Tip: zet op de kalender wanneer de tepelvoeringen vervangen moeten worden, zodat u het niet vergeet. Of maak een afspraak met de dealer om dit voor u te doen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.